Financiar

#impozite #taxe #declaratie de venit

Afla cum poti trimite declaratiile de venit prin posta

In timp ce la institutiile acreditate se formeaza cozi interminabile, declaratiile de venit pentru romanii sunt PFA sau au venituri din drepturi de autor pot fi trimise si prin posta, iar plata impozitelor se poate face si prin virament bancar .

Aproximativ 500.000 de romani trebuie sa-si declare veniturile de tip PFA sau drepturi de autor si sa plateasca, incepand cu luna iulie 2010, contributii la bugetul de sanatate, pensii si somaj.

Care sunt cotizatiile?

  • 10,5% contributia la pensii
  • 0,5% contributia la somaj
  • 5,5% contributia la sanatate

 

Pentru cei platiti cu drepturi de autor, contributiile sunt calculate la 80% din venitul net lunar, iar la PFA, se calculeaza la diferenta dintre venituri si cheltuieli, respectiv profit, a explicat, pentru Gandul, Gabriel Biris , avocat specializat pe fiscalitate.

Ce acte trimiti prin posta?

Declaratiile de venituri pentru contributia la pensii, sanatate si somaj, constau in cele trei formulare pe care le poti descarca mai jos, la care trebuie adaugata o copie dupa buletin.

Actele trebuie trimise, in regim recomandat cu confirmare de primire, la Casa Nationala de Pensii , la Casa de Sanatate Judeteana si la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Cum platesti?

Achitarea de datoriile catre cele trei institutii se poate face prin ordin de plata . Pe acesta trebuie sa mentionati destinatia sumei virate (de ex. contributii de asig.soc.O.U.G 58/2010) si CNP-ul.

 

Descarca formularele pentru declararea veniturilor:

FORMULARUL PENTRU CONTRIBUTIILE LA SANATATE

FORMULARUL PENTRU CONTRIBUTIILE LA PENSII

FORMULARUL PENTRU CONTRIBUTIILE DE SOMAJ

 

Pentru mai multe informatii, consulta site-urile:

www.cnas.ro

www.anofm.ro

www.cnpas.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea