Financiar

Actiunile de la BVB au scazut pana la valorile din 2006

In intervalul ianuarie-martie, indicele compozit al pietei de la Bucuresti a pierdut peste 25%.

Cel mai sumbru trimestru din istoria Bursei de la Bucuresti a demonstrat, o data in plus, importanta investitorilor straini pe piata romaneasca. Iesirile masive de capital, in contextul crizei creditelor , au avut ca rezultat, in numai trei luni, intoarcerea preturilor companiilor tranzactionate la BVB la nivelurile consemnate in toamna lui 2006.

In intervalul ianuarie–martie, actiunile celor mai lichide zece companii listate au pierdut, in medie, 29,5%, iar indicele compozit al pietei s-a depreciat cu 25,5%. "A fost un trimestru bursier destul de sumbru, care ne-a marcat si emotional foarte mult", apreciaza Marcel Murgoci, director de tranzactionare Estinvest Focsani.

La randul sau, Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker SA, este de parere ca, "in aceasta perioada, corelarea bursei de la Bucuresti s-a amplificat pe corectii, determinand un trend foarte abrupt pe scadere si mai putin pe crestere.

Nu am facut fata tensiunii constante care a venit din partea burselor externe". Actiunile din sectorul bancar au fost marcate de deprecieri cuprinse intre 18,8% (in cazul titlurilor Bancii Transilvania) si 48,7% ( Sibiu).

In sectorul petrolier, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-au ieftinit, fata de sfarsitul anului 2007, cu 31,3%, iar cele ale Petrom (SNP) – cu 16,4%. In randul emitentilor din sectorul farmaceutic, cel mai afectat a fost Biofarm (BIO), cu o depreciere de peste 50%.

Capitalizarea SIF-urilor a scazut cu peste 37%

In schimb, intrarea a noi emitenti in ringul bursier, precum Transgaz si Erste Bank, a determinat o crestere a capitalizarii bursiere, care a castigat in primul trimestru din acest an 6,7 miliarde de euro. "Cele trei luni au fost punctate insa si de sedinte cu rulaje bune si de noi intrari la tranzactionare.

Ne-am descurcat destul de bine, daca tinem cont de valoarea tranzactiilor", considera Marcel Murgoci. De la inceputul anului, capitalizarea celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-a diminuat cu 37,06%, de la 3,07 miliarde de euro la 1,93 miliarde de euro, in timp ce indicele BET -FI s-a depreciat cu aproape 33%. Cele mai afectate de corectii au fost titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au inchis, ieri, la 1,5000 lei/actiune (-35,34% fata de sfarsitul lui 2007). Majoritatea actiunilor SIF sunt tranzactionate, in momentul de fata, la cotatiile din septembrie 2006.

De exemplu, actiunile SIF Banat Crisana (SIF1) au ajuns, ieri, la 2,5000 lei/titlu, in timp ce, in septembrie 2006, puteau fi cumparate la cotatia de 2,4900 lei/titlu. Si actiunile SIF Oltenia (SIF5) care au ajuns, ieri, la 2,8600 lei/titlu puteau fi achizitionate in urma cu un an si jumatate la 2,8700 lei/titlu.

Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities, considera ca primul trimestru arata clar dependenta pietei romanesti de capital de investitorii institutionali straini. „Numai acestia au puterea de a ridica sau cobori in momentul de fata Bursa de la Bucuresti si nu vom putea vedea o bursa la nivelul celor din Polonia sau Viena pana nu vom avea investitori romani institutionali cu plasamente pe termen mediu-lung", spune Nilas.

Luna aprilie, asteptata sa dea tonul revenirilor

Raportarile aferente primului trimestru din acest an ar putea readuce in piata o parte din investitori. "Aprilie va fi o luna hotaratoare: raportarile financiare pe primul trimestru ne vor da o imagine mai clara asupra starii economiei in acest moment", considera Marcel Murgoci, director de tranzactionare Estinvest Focsani.

La randul sau, Adrian Ceuca este de parere ca in perioada urmatoare, evolutia bursiera depinde foarte mult de raportarile trimestriale ale emitentilor. "Este posibil sa fie inregistrate reveniri ale cotatiilor inainte de datele de inregistrare, insa, in continuare, se asteapta o calmare a pietelor internationale pentru a vorbi de un potential trend de crestere", precizeaza Ceuca.

Tot pietele internationale vor da, astfel, tonul revenirii sanatoase a Bursei de la Bucuresti. "Primul pas in revenirea pietei ar echivala cu o crestere a lichiditatii. Pana nu trece valul international al corectiilor, nu vad evolutii spectaculoase pe termen scurt", concluzioneaza Rares Nilas.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea