Financiar

#economii #bani #cumparaturi

70% dintre romani nu isi permit sa economiseasca

Aproape jumatate dintre romani se afla in imposibilitatea sa puna un ban deoparte. Mai mult decat atat, dorinta lor de a face economii este depasita net de cea de a-si cheltui banii, conform unui studiu al Aviva Asigurari de Viata .

Potrivit studiului, 70% dintre romani nu economisesc si nici nu investesc banii pe care ii au. Motivul invocat de 66% dintre acestia (ceea ce inseamna jumatate din populatie ) este ca au prea putini bani pentru a-i tine la banci sau pentru a-i investi in produse financiare.

Conform cercetarii, 28% dintre romani prefera mai degraba sa cheltuiasca decat sa economiseasca sau sa investeasca, iar 17% dintre cei care totusi reusesc sa puna un ban deoparte strang mai mult decat echivalentul unui salariu mediu pe economie (300 de euro).

“Intr-o societate axata pe consum, asa cum este cea din Romania, promovarea unor produse de economisire pe termen lung, pensii sau asigurari de viata, este o adevarata provocare, cu atat mai mult cu cat potentialul de crestere al pietei este semnificativ. Se investeste foarte mult in publicitate si uneori se omite esentialul – pentru ca aceasta piata sa atinga nivelul de dezvoltare al tarilor din Europa Centrala si de Est, avem nevoie de o educatie financiara adecvata”, a declarat Shah Rouf, director general al Aviva Group Romania.

Interes scazut pentru investitiile financiare

Studiul efectuat de Henley Centre Headlight Vision s-a desfasurat in 25 de state din Europa, Asia-Pacific si America de Nord, iar rezultatele arata ca interesul romanilor cu privire la produsele financiare este destul de redus in comparatie cu celelalte state din Europa.

“Romania este codasa clasamentului la capitolul numar mediu de produse de economii/investitii detinute, cu doar 0,7 produse/respondent, in timp ce media europeana este de 2 produse/respondent”, se arata in comunicatul de presa al Aviva Asigurari de Viata.

Totodata, in randul tarilor din Europa Centrala si de Est, romanii se afla la mijlocul clasamentului cand vine vorba despre cheltuieli vs. Economii, 28% dintre acestia preferand mai degraba sa cheltuiasca decat sa economiseasca sau sa investeasca in produse financiare. Pe primul loc se afla polonezii si lituanienii (42%) iar pe ultimul sunt cehii (20%). (C.C.M)

Info plus:

28% dintre romani prefera sa-si cheltuiasca toti banii in loc sa econo­miseasca sau sa investeasca o parte din ei

  •   2008-07-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expert Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Criteriile de alegere a unui laptop

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte, specialist IT&C

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii