Financiar

5 lei benzina in iunie

Anunturile de scumpire a carburantilor, asteptate in perioada urmatoare. Reflectarea cotatiilor internationale la titei in pretul carburant ilor la pompa o vom simti de luna viitoare, cand ne putem astepta ca pretul benzinei si al motorinei sa atinga pragul de 5 lei. Ieri, pretul petrolului a atins un nou record pe Bursele asiatice : 135,04 dolari pentru un baril de titei.

O crestere de 10% pe plan international determina in aproximativ 45 de zile o marire cu 5% a pretului la pompa in Romania, potrivit petrolistilor. Pentru pretul de 5 lei pentru un litru de carburant era suficienta si o cotatie de 133 de dolari/baril pe pietele internationale.

Cresterea de nestavilit a preturilor in benzinarii este motivata de faptul ca productia interna nu acopera necesarul de consum, iar toate companiile active pe piata din Romania, mai putin Petrom, importa titeiul pe care il rafineaza si care ajunge apoi in benzinarii. Preturile la carburanti au explodat in UE, desi europenii cumpara petrol avantajati de moneda: dolarul, valuta in care se fac tranzactiile petroliere, a atins maximul devalorizarii din ultima luna fata de o serie de valute.

Reactiile „electorale“ nu au intarziat sa apara: desi nu are niciun mecanism de a controla preturile impuse de companiile private, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor , a spus, ieri, ca „preturile practicate sunt o sfidare, in conditiile in care sunt mai mari decat in tari care nu au rezerve de petrol (precum cele de la noi, exploatate de OMV-Petrom - n.r.)“.

Continuarea in Evenimentul Zilei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea