Financiar

5,5% crestere economica in primul trimestru

Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al anului se plaseaza la 5,5%, ritm inferior celui din primele trei luni ale anului trecut, de 6,1%, potrivit unui raport al grupului italian UniCredit . In prognoza de primavara pe termen mediu, Comisia Nationala de Prognoza a mentinut avansul PIB la 6,5% pentru acest an si la 6,1% pentru 2009, informeaza Mediafax.

Pentru trimestrul doi, analistii anticipeaza o crestere economica de 5,4%, nivel, de asemenea, inferior celui din perioada similara din 2006, se arata in raport. In ceea ce priveste ultimele doua trimestre, avansul Produsului Intern Brut (PIB) este prognozat la 5,7% si, respectiv, 5,5%. Anul trecut, cresterea economica din ultimele doua trimestre s-a plasat la 5,7% si, respectiv, 6,6%. Analistii anticipeaza, pentru intregul an, o majorare a PIB de 5,5%, pentru ca in 2009 avansul sa se situeze la 5%. Potrivit datelor Institutului National de Statistica , PIB-ul a crescut anul trecut cu 6%.

UniCredit mentine estimarile privind inflatia din 2008 si 2009, astfel ca la sfarsitul anilor mentionati, inflatia se va situa la 5,8% si, respectiv, 4%. In ceea ce priveste tinta inflatiei pentru 2008, BNR a fixat-o la nivelul de 3,8%, plus/ minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Banca centrala prognozeaza, pentru luna decembrie, o inflatie de 5,9%. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, estimarile UniCredit indica un nivel de 14,2% din PIB in acest an, pentru ca in 2009 sa se reduca la 13,5% din PIB. Anul trecut, deficitul s-a plasat la 13,9% din PIB. Economistii grupului italian considera ca deficitul bugetar va urca in acest an la 3% din PIB, pentru a cobori usor in 2009, la 2,9% din PIB, prognozele fiind similare cu cele publicate anterior.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro
  •   2008-04-04
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: Se poate incepe si asa…

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.