Financiar

#vacante scumpe #datorii #card_credit #cauze datorii #buget familial

4 motive pentru care intram adesea in datorii si rezolvarea lor comuna

Un studiu efectuat la finalul lui 2013 a scos la iveala ca 85 la suta dintre angajatii romani spun ca la final de luna raman cu cheltuieli neacoperite. Cardurile de credit usor accesibile, imprumuturile rapide sau cumparaturile in rate fac dificila mentinerea unei discipline financiare si sunt, din ce in ce mai des, cauzele acumularii datoriilor.

Iata patru situatii care duc la acumularea de datorii

1. Reduceri, reduceri, reduceri!

Nimic nu este mai tentant si mai favorabil pentru “devalizarea” portofelelor decat perioadele de reduceri. In timpul perioadelor de vanzari cu discount, ducem adesea mana la buzunar si ne plimbam prin magazine la vanatoare de ocazii. Cumparand produs dupa produs de care nu intotdeauna avem nevoie, suntem convinsi ca economisim si ca, astfel, cheltuim mai putin. In astfel de ocazii, folosim cel mai adesea bani virtuali: cardurile de credit. Achizitiile seminificative facute cu cardul de credit, mai ales cand nu avem solutii de plata si cand banii se duc instantaneu, ne pot face sa ramanem fara lichiditati.

2. Vacantele cu familia

Pregatirea vacantei sau evenimentele in familie inseamna cheltuieli mari. Pentru a face fata acestei provocari, incercam sa ne intampinam oaspetii cu cadouri scumpe, care ne duc la cheltuieli si mai mari. In preajma vacantei suntem tentati sa facem imprumuturi suplimentare si sa cheltuim mai mult decat ne putem permite.

3. Vacanta de vara si inceperea scolii

Perioada vacantelor de vara poate fi dificila, mai ales pentru familiile cu copii. Este momentul cand fiecare parinte socoteste cat poate cheltui pentru distractia copiilor sai, pentru ca mai apoi sa faca socoteli pentru rechizitele de inceput de an scolar. Fiecare dintre aceste cheltuieli semnificative poate afecta bugetul casei, iar cand ambele sunt facute in acelasi timp, pot usura portofelele parintilor.

4. Casatoria si botezul

Ocaziile speciale pot, de asemenea, sa afecteze finantele familiei. Evenimentele in familie, cum ar fi o casatorie sau un botez, reprezinta o cheltuiala mare. Este periculos pentru bugetul nostru sa incercam sa acoperim astfel de cheltuieli din venitul curent sau sa facem un imprumut. Din fericire,stim de aceste evenimente din timp. Cel mai bine ar fi sa incercam sa le includem in planul nostru de buget cat mai curand posibil. Este bine sa alocam o suma de bani in mod sistematic, punand deoparte in fiecare luna ceva bani pentru a strange suma de care vom avea nevoie cand va sosi momentul special.

Cum ne planificam bugetul?

Una dintre metodele de a tine sub control cheltuielile casei este sa avem un buget familial. Multe familii pot sa-si rezolve problemele financiare daca fac o lista a tuturor cheltuielilor si le planifica din timp. Elaborarea unui buget familial necesita disciplina si hotarare, buna organizare si cooperare intre toti membrii familiei. Totusi, acest efort poate aduce multe beneficii si mai ales multe economii.

Daca stim exact cat cheltuim pe un lucru anume si cat ne mai ramane, ne poate fi de mare folos cand decidem sa facem o achizitie majora, cum ar fi un apartament sau o masina. Aceasta informatie ne va ajuta sa ne evaluam in mod realist finantele, inainte de a ne asuma alte obligatii. Mai mult, odata ce pregatim un buget familial, vom scapa de stresul si problemele legate de cheltuielile de vacanta si cele de inceput de an scolar.

“Sa administram un buget familial nu este cea mai usoara sarcina, dar beneficiile acestei activitati sunt foarte mari. Costurile legate de trimiterea copiilor intr-o excursie in vacanta de iarna, cumpararea de cadouri pentru intreaga familie sau inlocuirea unui obiect casnic defect nu ne vor mai da de furca, atata timp cat vom include astfel de cheltuieli in bugetul pe termen lung al casei” a adaugat Daniela Dochia, specialist Comunicare si PR Kruk Romania, companie de top in industria de management a creantelor.

Sursa foto: timesunion.com 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea