Cariera

#Romanian IT #comunitate IT #Tech #it

Unici in lume: IT-istii romani din toata lumea se unesc!

Romania isi propune sa devina prima tara din lume care reuseste sa creeze o retea de centre menita sa reuneasca specialistii in IT din tara si de peste hotare. Ideea apartine unui grup de specialisti IT romani de la Paris si poarta numele de Romanian IT - comunitatea globala a romanilor din tech.

Misiunea Romanian IT este de a dezvolta un cadru care sa reuneasca si sa sustina romanii din tech, din tara si din strainatate, antreprenoriatul si intregul sector IT romanesc la nivel international, in vederea cresterii competitivitatii pe piata globala si implicarea in proiecte cu potential de imbunatatire a  serviciilor publice si a societatii.

Proiectul debuteaza in contextul in care investitiile in domeniul IT au crescut exponential in ultima decada. Potrivit unui studiu dat publicitatii in luna august 2016 de catre Statista, in anul 2006, intr-un top al celor mai importante companii din lume, domeniul IT era reprezentat doar de compania Microsoft, in schimb marii jucatori erau din domenii precum petrol, energie si servicii financiare. In 2016, situatia s-a schimbat radical, piata mondiala fiind acaparata de companii din domeniul IT, precum Apple, Facebook, Microsoft, Amazon sau Alphabet, care au generat incasari de peste 2.000 de miliarde de dolari de la inceputul anului curent.

Nici Romania nu a stat mai prejos la capitolul IT, contributia acestui sector la PIB ajungand, in 2015, la 6%  cu potential de crestere de pana la 10% in urmatorii ani, avansand odata cu valul international, lucru care i-a determinat pe tot mai multi specialisti IT romani din intreaga lume sa conlucreze pentru proiecte autohtone sau chiar sa ia in calcul posibilitatea reintoarcerii acasa.

“Este deja de notorietate profesionalismul si chiar influenta IT-istilor romani angajati la companii internationale din Statele Unite, Marea Britanie sau Franta, iar dupa multi ani in care am pus umarul la ridicarea imperiilor financiare ale strainilor, ne-am gandit ca a venit vremea sa folosim acest potential si pentru promovarea sectorul IT romanesc. Nucleul deja s-a format, suntem o echipa puternica in Paris, insa vom deschide si alte centre in orase cu concentratie mare de specialisti IT romani, precum: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Tg. Mures, Timisoara, Londra, Berlin, San Francisco, New York etc., fiecare locatie replicand structura de organizare folosita in momentul de fata in centrul de la Paris. Ne dorim sa dezvoltam o comunitate care sa functioneze pe principiile open source, open exchange, open participation, cu scopul de a promova specialistii si intreg sectorul IT romanesc la nivel international. Pana la finele anului 2017, Comunitatea si-a propus sa inregistreze peste 2500 de specialisti romani in IT raspanditi in toata lumea, care sa poata colabora intr-un cadru organizat, iar Romania sa poata deveni cu adevarat o forta in acest domeniu”, declara Valentin Maior, unul dintre coordonatorii Comunitatii Globale a Romanilor din Tech.

In cadrul comunitatii, se vor organiza periodic conferinte si webinarii cu tematica: tehnica, antreprenoriat, schimburi de experienta. Intentia este ca anual sa aiba loc evenimente de business matchmaking, atat in Romania, cat si in centrele internationale administrate de IT-isti romani. in cadrul acestor conferinte va fi promovat intreg sectorul IT romanesc: companii, startup-uri, produse IT dezvoltate de specialisti independenti si de companii romanesti, centrele devenind astfel adevarate ambasade ale Romaniei din sectorul IT.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea