Cariera

#pensie #femeie #barbat #ue #lege #stagiu de cotizatie #pensionare

UE vrea sa creasca limita de varsta pentru pensionare

Femeile ar putea ajunge sa se pensioneze la 63 de ani dupa 2014, in conditiile in care Uniunea Europeana cere cresterea varstelor de pensionare pentru femei si barbati. Acesta este anuntul facut de ministrul muncii, care a adaugat ca in tara noastra se va ajunge la nivelul de pensionare de 60 de ani abia in 2014.

Legea pensiilor , aplicabila din aprilie 2001, prevede cresterea varstelor de pensionare pentru femei si barbati si a stagiului minim de cotizare pana in 2014 astfel: in termen de 13 ani de la intrarea sa in vigoare, varsta de pensionare pentru femei ar trebui sa creasca de la 57 la 60 de ani, iar a barbatilor, de la 62 la 65 de ani, stagiul minim de cotizare, de la 10 la 15 ani, iar cel maxim, de la 25 de ani pentru femeie si 30 de ani pentru barbati, la 30, respectiv 35 de ani.

Insa, in conditiile in care UE va cere in continuare cresterea varstelor de pensionare pentru femei si barbati si a stagiului minim de cotizare, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii, autoritatile ar putea creste varsta de pensionare in cazul femeilor de la 60 la 63 de ani.

Acum, varsta de pensionare la femei este de 58,6 ani, iar la barbati, 63,6 ani. In sistemul public de pensii din Romania se acorda urmatoarele categorii de pensii: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Pensia pentru limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc cumulativ la data pensionarii conditiile privind varsta standard de pensionare (60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati) si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public(de 15 ani). Stagiul complet de cotizare reprezinta vechimea integrala in munca prevazuta de legislatia in vigoare la data deschiderii dreptului la pensie de care persoana beneficiaza sau care i se cuvine la data inceperii operatiunilor de evaluare si este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea