Cariera

#experienta #cariera #cv european

Totul despre CV-ul european

Este CV-ul model european important la angajare. Este el necesar pe piata muncii actuale din Romania? Cum poti sa-ti faci un CV european si ce inseamna el pentru specialistii de la firmele de recrutare? Incercam sa raspundem acestor intrebari in cele ce urmeaza.

Curriculum Vitae-ul model european
a intrat pe piata romaneasca odata cu aderarea la Uniunea Europeana, desi actul normativ de introducere oficiala a aparut in 2004, atunci cand autoritatile au decis alinierea legislatiei romane la reglementarile comunitare in domeniul muncii.

Acest tip de CV este recomandat mai ales atunci cand incerci sa aplici la un job la o firma straina fie in tara, fie undeva in Europa. Se aseamana destul de mult cu modelul clasic de CV, insa multi sunt de parere ca este mult mai complicat si mai dificil de completat.

CV-ul European e mai mult o fita””, este de parere Irina Pintoi, Business Unit Manager in cadrul Barnett McCall Recruitment Romania. Din punctul de vedere al recrutorilor utilitatea lui se gaseste in faptul ca o anumita informatie s-ar putea gasi mult mai repede si in acelasi loc pe multiple CV-uri”, mai ales pentru recrutarile pentru strainatate, acolo unde un astfel de CV ajuta deoarece cuprinde acelasi sistem de evaluare a gradului de cunoastere a limbilor straine”.

Pe de alta parte Cristina Fedorovici, senior recruiter in cadrul agentiei ADVICE Human Resources, o firma de recrutare a managerilor si top managerilor, este de parere ca riscul in alcatuirea acestui model de CV este acela ca el te obliga sa spui cat mai multe lucruri despre experienta anterioara.

”Multi candidati omit sa vorbeasca despre fostele companii angajatoare iar acest modelul de CV european are o rubrica care le aminteste despre asta. Este importanta descrierea privind responsabilitatile jobului dar este la fel de importanta si detalierea privind activitatea angajatorului, industria din care face parte, pozitionarea companiei angajatoare in aceasta industrie, informatii privind numarul total de angajati si numarul angajatilor departamentului din care candidatul face parte, cine sunt persoanele din directa subordine si cui raporteaza acesta, etc.”.

Sfaturi pentru alcatuirea unui CV model european

Principalele sfaturi oferite de specialistii din ministerul muncii de la noi sunt urmatoarele: prezinta-ti calificarile, aptitudinile si competentele in mod clar si logic, acordand atentie sporita fiecarui detaliu. Acorda atentie maxima regulilor de ortografie si punctuatie, pentru ca nu exista scuza pentru greseli la acest capitol.

Daca experienta profesionala pe care o ai este limitata, inverseaza ordinea rubricilor si incepe descrierea studiilor si a pregatirii, scotand in evidenta stagiile de practica profesionala efectuate in timpul studiilor.

Adapteaza-ti CV-ul in functie de postul pentru care candidezi, scotand in evidenta calitatile in concordanta cu cerintele specifice ale angajatorului. Informeaza-te inainte despre firma la care vrei sa te angajezi si vezi ce asteapta ea de la angajatii sai.

Poti gasi un model de CV acceptat de Uniunea Europeana pe pagina Europass , un program european menit sa inlesneasca accesul cetatenilor din Uniune la locuri de munca si programe de invatamant din UE. De pe pagina lor poti downloada CV model european in toate limbile din UE, pe care il poti completa si apoi folosi pentru a aplica.

Experienta cea mai importanta parte dintr-un CV european

Un CV european este alcatuit din mai multe parti.

Prima care trebuie sa contina informatiile personale, care ajuta la identificarea rapida a candidatului: nume, prenume ; adresa (cat mai exacta): nume strada si numar, localitate, judet, tara ; numere de telefon; e-mail; nationalitate; data nasterii; sex.

Specifica apoi locul de munca vizat sau domeniul de care esti interesat.

A doua parte experienta profesionala, care poate fi trecuta in acest caz imediat dupa datele de contact, deoarece angajatorii o considera foarte importanta. In cadrul acestei sectiuni trebuie specificate cateva aspecte: numele angajatorului, domeniul de activitate al acestuia, perioada in care candidatul a lucrat in firma respectiva, care a fost functia ocupata, care au fost activitatile si responsabilitatile principale pe care le-a avut la respectivul job.

Detaliile legate de fostul loc de munca sunt foarte importante in acest tip de curriculum vitae, deoarece o simpla specificare a unui nume sau domeniu de activitate nu este edificatoare. De aceea, trebuie insistat pe activitatile si responsabilitatile postului respectiv pentru ca angajatorul sa isi dea seama ce stii sa faci si in ce sectoare te-ai descurcat cel mai bine.

A treia parte contine studiile pe care le-a urmat candidatul. Ar trebui mentionate formele de invatamant urmate - numele si tipul institutiei de invatamant, calificarea, domeniul sau disciplinele principale studiate, in ordine invers cronologica.

A patra parte cuprinde aptitudinile si competentele personale, in care se inscriu limbile straine cunoscute (in categoriile intelegere (ascultare, citire), vorbire (participare la conversatie si discurs oral), scriere (exprimare scrisa), la acest capitol fiind necesara o autoevaluare cat mai exacta), precum si alte abilitati sociale, organizatorice, tehnice, de utilizare a calculatorului, artistice, plus permis de conducere (daca e cazul).

Mai pot fi adaugate si informatii suplimentare, precum activitati de cercetare, voluntariate, apartenenta la diferite organizatii in domeniu sau referinte, insa pentru a nu incarca CV-ul, se poate mentiona ca referintele vor fi furnizate la cerere.

Anexa este o ultima rubrica, considerata facultativa, care cuprinde enumerarea documentelor atasate documentului (copii ale diplomelor obtinute, dovezi ale angajarii si alte activitati de cercetare etc.).

Ceea ce conteaza este informatia furnizata

Desi a fost introdus prin lege, modelul european de CV nu este considerat important de catre firmele de recrutare romanesti, care par a prefera varianta clasica a cartii de vizita a candidatului.

Cristina Fedorovici, senior recruiter in cadrul agentiei ADVICE Human Resources considera ca ceea ce conteaza este ca informatiile continute in CV sa-i vorbeasca celui ce citeste acel CV cat mai mult despre potentialul angajat. Evident ca aceste informatii trebuie sa fie foarte bine structurate si din acest punct de vedere modelul european de CV este unul foarte apreciat”. Insa pentru specialistul in recrutare forma CV-ului este mai putin importanta:”Pentru mine este de o foarte mica insemnatate forma CV-ului si am constatat ca si angajatorii gandesc ca si mine”.

De aceeasi parere este si Irina Pintoi, specialist HR, care considera ca si forma e importanta dar cel mai mult conteaza informatiile furnizate. Aceste informatii ajuta consultantul sa realizeze o prima evaluare si o prima incadrare a profilului”.

Diferente intre tipuri de CV european

CV-ul model european este un tip general de CV. Trebuie stiut faptul ca exista mai multe modele de Curriculum Vitae european, specific diferitelor state UE (cum ar fi cel de tip englez, cel de tip francez sau cel de tip german).

Modelul de tip englez se deosebeste de modelul general prin faptul ca la sectiunea "Domeniu ocupational" trebuie specificat obiectivul profesional pe termen lung si scurt, pentru ca angajatorul sa vada ca respectivul candidat are o idee asupra a ceea ce vrea sa faca in viitoarea sa cariera.

Abia apoi trebuie specificate experienta, educatia, training-urile, limbile straine cunoscute, aptitudinile PC. In incheiere, se poate specifica "Referinte disponibile la cerere". Nu trebuie uitata pagina de " Scrisoare de intentie ", realizata exclusiv pentru postul respectiv si adresata unei anumite persoane .

Modelul de tip francez trebuie sa fie scurt, de maxim doua pagini, in care sa fie trecute informatiile cele mai importante, structurate pe schema generala, insa trebuie insotit de o fotografie si de o Scrisoare de intentie scrisa de mana.

Modelul de tip german trebuie adaptat acestei tari in sensul in care angajarea in Germania necesita o documentatie mai vasta decat in alte tari. Angajatorii germani vor cat mai multe informatii referitoare la candidatul care aplica pentru un post in compania lor. CV-ul trebuie insotit de o Scrisoare de intentie, o fotografie tip pasaport, diplome si certificari ale studiilor, plus recomandari de la fostul loc de munca.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea