Cariera

#meserie #cariera #job #criza

Topul celor mai cautate meserii, schimbat de criza

Criza economica mondiala schimba si orientarile candidatilor, dar si ale celor care angajeaza. Topul celor mai cautate joburi s-a schimbat, la fel si sfaturile recrutorilor, care isi adapteaza discursul la situatia dificila – candidatii sunt sfatuiti sa nu astepte, ci sa porneasca “la vanatoare”.

Datorita schimbarilor economice, in topul celor mai cautate meserii au revenit ocupatiile care au la baza finantele si consultanta in domeniu. Potrivit specialistilor in resurse umane, citati de Gandul, “la putere” sunt acum joburile care interpreteaza si adapteaza informatiile legate de bani si costuri: consultant si analist financiar, intern, analist de risc sau director economic.

Aceste meserii sunt cautate pentru ca managerii companiilor isi doresc sa aiba sfatuitori care sa ii ajute sa aiba un bun management al costurilor si sa isi construiasca strategii pentru viitor, astfel incat efectele crizei sa fie resimtite cat mai putin in companiile lor.

Potrivit opiniei Mihaelei Forgaciu, specialist in resurse umane si membru HR CLUB Romania, citata de Gandul, in domeniul consultantilor financiari, odata cu criza, au scazut si lefurile. Daca pana acum un consultant financiar primea in jur de 1.000-1.200 euro net, in prezent oferta ajunge la 500-600 euro. In ce priveste salariul analistului de risc, acesta ajunge acum pe la 600-800 de euro, in timp ce inainte primea cu aproximativ 500 de euro mai mult.

In top se mai afla si consilierii juridici, iar pe ultimele locuri vanzarile

In topul meseriilor, sfatuitorii financiari sunt urmati de avocati si . Acestia au capatat, odata cu criza, rolul de a-i proteja pe manageri si chiar si pe oamenii obisnuiti, de banci. Cei mai cautati sunt cei care sunt specializati pe litigii si , care vor avea cautare si in viitor.

“In privinta salariilor, acestea nu s-au schimbat prea mult pe partea de asistenta juridica . Cred ca acum piata salariala s-a normalizat. Pana acum se cumparau talent si abilitati ieftine”, a adaugat Mihaela Forgaciu pentru Gandul.

Pe locul trei in topul meseriilor cautate pe timp de criza sunt cele din IT: inginer de sisteme de aplicatii, dezvoltator sistem informatic . Nici aici salariile nu s-au schimbat, ramanand la valori intre 800 si 4.500 euro net. Se poate observa ca acest domeniu ramane in continuare printre cele mai cautate pe piata muncii, chiar si in conditii de criza.

La polul opus al topului, respectiv cele mai putin cautate meserii sunt cele din domeniul vanzarilor si constructiilor.Un lucru interesant de observat este acela ca domeniul vanzarilor a ajuns la coada clasamentului, odata cu criza. In urma cu aproape un an, vanzarile erau cel mai cautat domeniu pentru angajare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea