Cariera

#casieri #roboti joburi #diparitie joburi #operatori telefonici #joburi

Top 5 joburi din lume pe cale de disparitie in viitorul apropiat

Robotii vor inlocui in urmatorii 10-20 de ani angajatii din mai multe domenii de activitate, datorita avantajelor care le prezinta supratehnologizarea pentru angajatori: masinariile nu trebuie platie, nu au nevoie de conditii speciale de lucru, nu-si iau concediu si nu dorm niciodata, scrie CNNMoney.

 

“Ar trebui sa fim foarte ingrijorati", a atras atentia Amy Webb, scriitoare, futurolog, CEO si fondatoare a companiei Webbmedia Group, cu ocazia Conferintei Milken Global desfasurata recent la Los Angeles.


 In topul joburilor pe cale de disparitei se situeaza casierii. Perfectionarea tehnologiilor mobile care permit plata direct, prin intermediul telefonului mobil, elimina din schema nevoia de a angaja oameni care sa faca aceste lucruri. "Nu mai exista nevoia ca un angajat sa stea acolo (la casa de marcat) tot timpul", sustine Webb.


Nici muncitorii din fabrici nu vor putea dormi linistiti. Locurile lor de munca vor fi preluate in viitorul apropiat de roboti, ale caror costuri de intretinere sunt mult mai mici decat salariile.

Profesionistii din domeniul intermedierilor financiare vor trebui, de asemenea, sa aplice la programe de reconversie profesionala. Programe precum Blockchain si Bitcoin sunt capabile sa proceseze si sa inregistreze tranzactii in mod automat. Amy Webb este de parere ca Blockchain il va inlocui pe intermediarul din sectoarele bancar, ipotecar, asigurari si al imputernicirilor legale.

Deja o prima schimbare a devenit vizibila de curand, cand Nasdaq (NDAQ) a anuntat ca va folosi Blockchain pentru a pastra informatiile despre tranzactiile pre-IPO derulate.

Si jurnalistii sunt in pericol in urmatorii ani, multi prevazand decesul presei scrise si refugiindu-se in "online". Conform lui Amy Webb, nici acolo nu mai sunt in siguranta. Webb, la randul sau fosta jurnalista la Newsweek si The Wall Street Journal, a adus in discutie algoritmii din ce in ce mai perfectionati care pot genera in mod automat materiale jurnalistice si apoi le pot plasa in mediul online. Robotii jurnalisti scriu deja mii de materiale publicate de agentia americana de presa, Associated Press.

Nu in ultimul rand sunt amenintati si operatorii telefonici. Din ce in ce mai multi oameni renunta la serviciile de telefonie fixa, iar aceasta tendinta se accentueaza pe masura ce se dezvolta din ce in ce mai mult serviciile de comunicare digitala. Astfel, companiile de telecomunicatii ar putea scoate din organigrama pozitii cum ar fi cea de centralista sau de operator telefonic.

Cu toate acestea, Amy Webb sustine ca ramane optimista cu privire la viitor. "Eu nu consider ca viitorul nostru, din punct de vedere tehnologic, va fi o distopie. Eu ma gandesc doar ca va aduce ceva nou, diferit. Pentru multi oameni a fi diferit reprezinta insa o distopie, dar trebuie sa incerce sa treaca peste acest lucru", a concluzionat ea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea