Cariera

#tinar #cariera #job #somer

Tinerii sunt considerati principalii someri ai crizei

Criza economica mondiala a lovit in toata lumea, insa mai ales in tineri si joburile lor. Un recent studiu european arata ca rata somajului in randul tinerilor europeni a crescut semnificativ, in timp ce datele statistice ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ( CSSPP ) au aratat faptul ca numarul tinerilor angajati a scazut in primele luni ale acestui an cu 40% fata de finalul anului trecut.

Potrivit studiului Eurostat, incepand cu primul trimestru din 2008, rata somajului in randul tinerilor romani a crescut in primele trei luni ale anului pana la 19,6%. Acelasi studiu a aratat faptul ca tendinta este intalnita in toata Europa, media la nivel comunitar fiind de 18,3%, in crestere cu 3,7%, fata de 2008. In ce priveste rata generala a somajului la nivel european, aceasta a urcat cu 1,5 puncte procentuale, fiind mai mare in randul barbatilor, dupa cum noteaza Evenimentul Zilei.

In urma cu doar cateva zile Cotidianul publica raportul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care arata faptul ca numarul tinerilor angajati a scazut in primele luni ale acestui an cu 40% fata de finalul anului trecut. Potrivit datelor CSSPP, referitoare la repartizarea aleatorie la pilonul II, in luna iunie a acestui an au fost repartizate catre fondurile private obligatorii de pensii doar 19.000 de persoane, in timp ce in luna aprilie 2009 cifrele ajungeau la 33.000 de persoane.

Normele CSSPP prevad ca persoanele nou angajate care nu au implinit varsta de 35 de ani sunt obligate sa adere la un fond de pensii administrat privat, in termen de 4 luni de la data la care s-au angajat.

Un alt studiu efectuat in acest an arata ca cei care au de suferit cel mai mult de pe urma crizei sunt absolventii si tinerii fara experienta in munca. Pe piata muncii parerile sunt impartite, cel putin intre firmele de recrutare, specialisti in resurse umane si reprezentantii companiilor. O parte spun ca pe piata nu exista un numar prea mare de candidati, ci doar tineri fara experienta si nu foarte bine pregatiti, un alt segment de recrutori sunt de parere ca pentru companii tinerii care pot fi platiti cu salarii mai mici sunt mai atractivi.

Firmele de recrutare au raportat in acest an scaderi ale numarului joburilor pe pozitii entry-level, dupa cum noteaza Wall Street. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca firmele prefera sa angajeze persoane cu experienta de cel putin doi ani, pe care sa le plateasca cu aceiasi bani ca pe cei abia veniti de pe bancile scolii. Totusi, specialistii in resurse umane sustin ca piata este inca pregatita sa absoarba noi absolventi, cu conditia ca acestia sa isi coboare pretentiile de salarizare si sa demonstreze ca detin cunostinte de baza, necesare pentru respectivul post.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea