Cariera

#tineri #angajati #multinationale

Tinerii romani nu mai vor sa lucreze pentru multinationale

Multinationalele nu mai sunt o atarctie pentru tinerii romani. Desi criza isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult si afecteaza intreaga piata a muncii, ideea de a se angaja la o firma mare, internationala, nu ii mai tenteaza atat de mult pe tinerii romani, cu toate ca acestia ar trebui sa se integreze pe piata muncii .  

Potrivit ultimelor date si discutii legate de piata muncii, cei mai afectati de criza in aceasta perioada sunt tinerii. Marea a absolventilor din acest an vor avea porobleme la angajare din cauza ofertei scazute de locuri de munca, dar si din cauza criteriilor de solicitate de companii.

Potrivit unei situatii la nivel european privind somajul in randul tinerilor, aceasta arata ca acest fenomen a crescut ingrijorator in ultimii ani, pana la un nivel dublu fata de rata medie a somajului la nivelul economiei, in tara noastra de exemplu, peste 12% dintre cei 526.803 de someri fiind tineri cu varsta sub 25 de ani.

De aceea, autoritatile din statele europene, alaturi de oficialii Comisiei Europene au lansat catre mediul de afaceri indemnul de a primi mai multi ucenici si stagiari, pentru a-i ajuta pe tineri sa se integreze pe piata muncii, dupa cum noteaza Capital.

Candidati tineri vresus companii in criza

In tara noastra situatia nu este nicidecum simpla. Daca pe de o parte companiile cauta candidati bine pregatiti si cu cat mai multa experienta , tinerii romani spun ca nu se merita sa lucrezi in firme mari, precum multinationalele. Parerile citat de Capital spun ca tinerii se feresc de programul de lucru de multinationala , ei incercand si dorindu-si sa aiba un echilibru intre programul de la serviciu si viata personala.

Potrivit recrutorilor si studiilor efectuate in randul tinerilor, majoritatea acestora sunt motivati, in ordine, de: pachet salarial si beneficii; dorinta de a avea un impact (de a face diferenta); un mediu de lucru in care comunicarea sa fie deschisa si prietenoasa.

In plus, ei cred ca acumularea de experienta prin traininguri , -uri si stagii de practica nu este incurajata in firmele din tara noastra. Unii dintre tinerii proaspat angajati spun ca au fost nevoiti sa-si plateasca singuri cursuri de pregatire pe care anumite firme le cer pentru angajare. In acest timp, companiile si-au redus fondurile dedicate pregatirii viitorilor sau actualilor angajati, din cauza crizei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea