Cariera

#bursa #doctorat #studii #absolvent #tanar #job

Tinerii aleg bursele doctorale si nu jobul

O parte a tinerilor romani inscrisi la doctorat renunta la job si isi continua studiile. Ei spun ca este mai avantajos sa traiesti din bursa lunara de 1850 de lei si sa si inveti ca sa-ti definitivezi studiile. De aceea din ce in ce mai multi studenti romani cauta dupa absolvire studiile doctorale.

Un student la doctorat, pe un loc subventionat de la bugetul de stat, la zi, are o bursa 1.850 de lei lunar, bani care provin din fonduri europene. Pentru a beneficia de acesti bani doctorandul semneaza un contract prin care accepta sa tina seminarii in cadrul facultatii, sa participe la conferinte, sa publice articole in reviste de specialitate, sa faca un Stagiu de practica in strainatate si sa-si dea teza de doctorat la sfarsitul celor trei ani de studiu, noteaza Adevarul

Aceasta perspectiva ii atrage din ce in ce mai multi tineri romani , absolventi de master, mai ales in conditii de criza. Ei prefera sa aiba siguranta unor bani primiti in fiecare luna si aleg sa renunte la joburile pe care le aveau.

Un exemplu de astfel de student este Daniel Nica, care a povestit pentru Adevarul ca a preferat aceasta bursa in locul unui loc de munca nesigur in aceasta perioada. El stie ca orele petrecute in biblioteca si seminariile pe care le tine la Facultatea de Filosofie il vor ajuta sa isi incheie cu bine studiile si sa intre mai apoi in sistemul de invatamant.

Studentii care aleg bursele doctorale spun si ca se bazeaza pe siguranta unui venit lunar fix, pe care il primesc de la facultate. Nu de aceeasi parere sunt reprezentantii Ministerului Educatiei care spun ca doctoranzii anumitor facultati vor avea intarzieri in orimirea banilor pentru ca universitatile au depus tarziu proiectele de admitere.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, anul trecut la nivel national au fost 16.913 de doctoranzi la toate formele de invatamant, dintre care 2.338 de bursieri. Anul acesta, peste 3.200 de doctoranzi vor fi bursieri.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea