Cariera

Tatii, de la concediu paternal la indemnizatie de cresterea copilului

Nasterea unui copil aduce intr-o familie multe bucurii, dar si multe responsabilitati. Acestea incep inca de cand cei doi parinti au aflat ca vor avea un copil si ii implica atat pe mama, cat si pe tata, care trebuie sa isi imparta responsabilitatile si sa ia decizii privitoare la modul in care isi vor ingriji copilul dupa nastere. Ce poate face un barbat angajat care va deveni sau este proaspat tatic pentru a fi cat mai aproape de copil? Iata cateva dintre lucrurile pe care le are la indemana. 

Primele zile din viata bebelusului sunt foarte importante atat pentru copil, cat si pentru parinti. In cazul celor din urma, daca sunt angajati, lucrurile trebuie pregatite dinainte, pentru a nu exista probleme odata cu venirea pe lume a copilului. Tatal este cel care un statut diferit de al mamei din punct de vedere legal si pentru angajator, asa ca el trebuie sa se supuna unui alt set de reguli.

Concediul paternal, cateva zile alaturi de bebelus

Dar ce poate face barbatul care tocmai a devenit tatic, dar e si angajat, pentru a fi cat mai aproape de familie? Potrivit specialistilor de la Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, tatal are dreptul, conform legii, la cateva zile de concediu platit.

Concediul paternal, asa cum este numit prin Legea 210/1999, poate fi acordat barbatilor care sunt angajati cu forme legale, atunci cand devin parinti, pentru a fi alaturi de copil si a ajuta la ingrijirea lui. De acest drept, de concediu paternal platit de 5 zile, tatii pot beneficia indiferent daca micutul este nascut din casatorie, din afara acesteia sau este adoptat.

Concediul paternal ii este acordat la cerere tatalui, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului , fapt care poate fi justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata natural.

Tatii pot obtine insa si niste zile de concediu in plus. Astfel, daca fac dovada faptului ca au obtinut atestatul de absolvire a unui curs de , durata acestui repaus legal se majoreaza cu 10 zile lucratoare .

Ce este cursul de puericultura ? Un curs care consta in invatarea unor notiuni elementare, teoretice si practice, necesare pentru ingrijirea copilului mic. Acesta este sustinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului, iar in urma verificarii notiunilor dobandite, medicul va elibera un atestat. Daca tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical), nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului.

Concediul de crestere a copilului, diferit de concediul paternal

Un lucru foarte important de precizat este acela ca acest concediu paternal nu trebuie confundat cu concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani, care, conform legii, ii poate fi acordat si tatalui. Barbatul poate beneficia de acest drept (si implicit de idemnizatia de crestere a copilului, acordata de stat) doar daca in ultimul an inainte de nastere a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit si numai pentru primii trei copii.

Dupa primele 3 nasteri sau adoptii, parintele are dreptul o singura data la un concediu de ingrijire a copilului de 3 luni, fara plata indemnizatiei. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este deocamdata de 600 lei lunar. De la inceputul lui 2009 insa, in cazul in care doreste acest lucru, parintele care beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului poate cere, conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, sa primeasca pe toata perioada concediului parental 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 6 milioane de lei vechi. Aceasta indemnizatie este neimpozabila.

In plus, in cazul in care parintele se reintoarce la serviciu in perioada de pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, acesta primeste un stimulent lunar in valoare de 100 lei. Pe durata concediului de crestere si ingrijire a copilului, mama sau tatal beneficiar nu pot fi concediati de angajator, aceasta masura de protectie prelungindu-se o singura data cu inca 6 luni dupa data reintoarcerii parintelui la locul de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea