Cariera

#relatii intre colegi #relatii colegi #excluderea la locul de munca #loc de munca #randament job

Sentimentul de respingere la locul de munca, asemanator cu durerea fizica. Ce putem face cu totii!

Sentimentul pe care il simtim atunci cand suntem exclusi la locul de munca provoaca o reactie cerebrala asemanatoare durerii fizice, deoarece creierul uman este un organ social, arata un profesor american, in urma unui inedit experiment social realizat la Universitatea din California.

Aceste afinitati intre colegi, la locul de munca, sunt inevitabile, iar cu cat firmele sunt mai mari, cu mai multi angajati, exista riscul ca un numar din ce in ce mai mare de oameni sa se simta exclusi, neglijati sau chiar respinsi, aspecte care ii afecteaza emotional si le pot scadea semnificativ randamentul profesional.

Lorand Soares Szasz, unul dintre cei mai cunoscuti traineri din Romania, care a adunat peste 140.000 de participanti la cursurile sale de crestere a afacerilor, afirma ca excluderea unor colegi din grupuri de lucru se realizeaza, in putine cazuri, din rea vointa sau concurenta, iar de cele mai multe ori suntem exclusi de colegi din lipsa de comunicare. De aceea, reactia premergatoare sentimentului de frustrare poate avea baze nefondate, iar colegii o vor interpreta ca una agresiva si nesabuita.

In opinia specialistului, relatiile echilibrate la birou pot sa fie construite daca urmam cativa pasi simpli:

  1. Sa constientizam reactiile celor din jur pe care le asociem unor traume ca sa evitam transformarea unor gesturi banale in adevarate certuri. “In fiecare zi trecem prin sute de stari cauzate de asocierile pe care le facem in mintea noastra. E important sa stim ce trezeste in noi teama sau furie si, mai departe, sa nu alimentam ganduri nefondate”, afirma Lorand Soares Szasz.
  2. In momentul in care la munca simtim ca se creeaza grupuri si discutii care scad productivitatea, e important sa spunem ce avem pe inima. “La noi, in companii, ca sa incurajam feedback-ul si transparenta, facem saptamanal un joc interesant - WIFLE (what I feel like expressing - ce am pe inima) in care fiecare coleg spune ce are pe inima in saptamana respectiva. E esential sa nu lasam sentimentele negative sa ne macine la locul de munca”, crede specialistul.
  3. Sa realizam teambuilding-uri. “Nici nu ne imaginam cat de multe putem sa observam la colegii nostri prin joc. Iubesc teambuilding-urile, nu teamdrink-urile, pentru ca imi dau sansa sa imi observ angajatii, sa le vad punctele tari si vulnerabilitatile. Ce e frumos la teambuilding-uri e faptul ca, prin crearea de echipe care se lupta pentru victorie, reusesti sa pui colegii intr-un context interesant care ii va face sa constientizeze puterea echipei si valoarea celui de langa el”, conchide trainerul Lorand Soares Szasz.

Sursa foto: forskning.no

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea