Cariera

#angajare #cariera #scrisoare de intentie

Scrisoarea de intentie - monologul care te vinde cel mai bine

Atunci cand vrei un job, pregatesti pentru angajator un dosar care trebuie sa te reprezinte. Cel mai bun mod de a transforma asta intr-un plus pentru tine este sa iti insotesti CV-ul de o scrisoare de intentie , care sa vorbeasca despre tine si mai ales sa fie “personalizata”. Iar cea mai mare greseala, de fapt si cea mai frecventa printre candidati, ar fi aceea de a te inscrie in lista celor care au copiat o astfel de scrisoare de pe internet. 

Scrisoarea de intentie sau de motivatie (care mai poarta insa si numele de scrisoare de prezentare) este una dintre cele mai importante modalitati pe care un candidat le are la indemana pentru a se valoriza. Insotind CV-ul, intrand intr-un asa numit “cuplu” CV – scrisoare de intentie, aceasta din urma poate transforma candidatul respectiv in favoritul pentru un anumit post.

“Prin aceasta scrisoare, te vinzi insa mai mult decat oricand, stabilesti un prim contact cu persoana care iti va citi documentele. E un monolog despre tine ca persoana si ca profesionist care ar putea sa convinga ca esti persoana potrivita pentru respectivul post”, este de parere Mihaela Scarlat, consultant in cadrul ADVICE Human Resources .

Ce ar trebui sa contina scrisoarea de intentie

Intai de toate scrisoarea de intentie trebuie sa contina motivul, cel oficial si nu neaparat cel real pentru care iti doresti acel job, dar si calificarile si aptitudinile pe care le ai, venind astfel in “intarirea” CV-ului. “Scrisoarea de intentie este ca o carte de vizita a candidatului respectiv, ea trebuie sa fie o oglinda mai mult a profilului psihologic, a trasaturilor definitorii ce-l caracterizeaza”, crede Mihai Rusu, de la Barnett McCall Recruitment Romania.  

In plus, la fel de importanta este si personalizarea scrisorii pentru fiecare loc de munca si firma in parte. Si aceasta pentru ca de regula, acest document poate arata interesul pe care il manifesti pentru firma unde vrei sa muncesti, fiind si acel “ceva” care sa-l determine pe cel care citeste respectivul document sa se gandeasca un minut in plus daca sa te aleaga in detrimentul altui candidat.

Intre elementele pe care o scrisoare de motivatie trebuie sa le contina se afla si specificarea postului dorit. Pentru a descrie aceasta dorinta, trebuie sa explici si de ce iti doresti acel post si de ce esti tu cel potrivit pentru el, care sunt principalele calitati pe care le ai si care ar face diferenta pentru angajator.

Scrisoarea de intentie nu are un continut standard, ci trebuie sa exprime interesul candidatului pentru postul vizat. Ar trebui sa se adreseze persoanei care se ocupa de angajari sau direct departamenului de resurse umane iar in cazul in care firma respectiva este mica, scrisoarea poate fi trimisa direct catre manager sau presedinte.

Ce trebuie sa eviti in scrisoarea de intentie

Recrutorii sfatuiesc candidatii sa nu foloseasca in scrisoarea de motivatie “formulari stereotipe: de genul ,,persoana tanara si dinamica, cu potential". Aceste expresii sunt atat de uzitate incat plictisesc angajatorul/ recrutorul”, spune Mihaela Scarlat.

“De asemenea nu este recomandat sa se foloseasca un sablon copiat de pe Internet pentru ca acest fapt denota lipsa de originalitate. Mai mult, scrisorile de intentie si CV-urile nu pot fi asemanatoare, deoarece persoanele au traiectorii profesionale diferite si acest lucru ar trebui evidentiat in scrisoarea de intentie”, continua consultantul.

Conform recrutorilor, multi candidati fac greseala de a propaga acele “cateva formate de scrisori de intentie care s-au raspandit prin metoda clasica de “copy-paste” si care inevitabil duc mai departe aceleasi greseli, utilizand exprimarile uzuale din scrisoarea din care se inspira. Mihai Rusu da si cateva exemple de astfel de greseli: “Dorinta aplicantilor de a lucra “intr-un mediu de lucru tanar, dinamic, profesionist in care sa-si desavarseasca valentele profesionale” - dar acestea sunt in fond, datele din oferta normal a unui angajator si nu un deziderat de atins. O alta cutuma la mare trecere este sa treci “by default”: “lucrul intr-o companie multinationala”, netinand cont ca tu poate aplici la o companie cu expunere locala”.

Consultantii dau si solutii pentru aceste greseli: “o scrisoare de intentie nu trebuie sa fie de exemplu un mod de a-ti expune viata de la momentul nasterii, pe modelul “Amintirilor din copilarie””. De fapt trebuie sa spuna cine esti si de ce esti tu cel mai bun pentru jobul respectiv in maxim o pagina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea