Cariera

#serviciu #concediu #revenire #ritm

Revenirea la serviciu - mod de intrebuintare

S-a incheiat si vacanta de iarna si concediul pe care l-au avut majoritatea angajatilor. Odata cu intoarcerea la serviciu insa, ritmul nu mai este acelasi cu cel avut inainte de vacanta de Sarbatori , astfel ca eficienta acestuia nu mai este cu siguranta la fel. Ce trebuie sa faca un angajat pentru a reveni intr-o forma cat mai buna si intr-un timp cat mai scurt, aflati in randurile care urmeaza.

Revenirea dupa o perioada de relaxare ar trebui sa nu fie brusca. Astfel, daca zilele de concediu s-au desfasurat in alta localitate decat cea in care se afla locul de munca, ar fi bine ca revenirea sa se faca cu macar o zi inainte de a incepe serviciul, astfel incat organismul sa aiba timp sa se obisnuiasca cu ideea, sa inceapa sa reintre in atmosfera dinaintea unei zile de lucru.

Organizarea si un ritm treptat, indicate pentru a reveni la ritmul de lucru

Apoi, pentru a incepe sa se obisnuiasca si mai bine cu gandul reintoarcerii la serviciu, angajatul isi poate schita un plan de actiune pentru perioada urmatoare, care sa contina cateva lucruri pe care le-ar putea face odata cu intoarcerea la serviciu. Se spune ca daca exista un plan, trecerea de la un ritm la altul este mult mai usoara.

In plus, psihologii recomanda ca in primele zile dupa reintoarcerea la birou sa nu se stea peste iar serile sa fie dedicate unor lucruri care sa faca placere. “Daca iti place ce faci, vei ajunge la un ritm sustinut destul de repede. Este important insa sa iti lasi psihicul si organismul sa se obisnuiasca cu noul ritm, asa cum este indicat si sa sa ne organizam, sa gandim pozitiv, sa incepem o dieta cu sport si alimente ajutatoare. De asemenea, daca sunt lucruri care iti fac placere, cum ar fi intalnirile cu prietenii sau sa te imbraci in anumite haine, acum este momentul sa le faci”, crede Monica Cristoiu , psiholog.

Si medicii recomanda inceperea unei diete care sa contina alimente bogate in carbohidrati, legume verzi , ceaiuri de plante, carne alba, dar si un program de miscare fizic de cel putin doua ori pe saptamana. “Ar fi bine ca dupa Sarbatorile de iarna sa evitam mancarurile grase si carnea rosie, alcoolul si dulciurile si sa mizam mai mult pe alimentele care hidrateaza si detoxifica organismul, cum ar fi cerealele, pastele, sucurile din fructe, salatele din legume verzi, lactatele, pestele. In plus, in aceasta perioada nu ar fi rau sa mergem pe jos macar un sfert de ora pe zi”, considera dr. Elena Craciun, medic specialist medicina interna .

Rabdarea este indicata la intoarcerea din concediu

La acestea ar trebui adaugata si o doza de rabdare. “Daca vrei sa faci totul in prima zi, ajungi acasa extenuat si enervat, asa ca cel mai bine e ca treburile sa fie luate treptat si rezolvate in functie de urgenta”, spune Alexandra Burtea, asistent manager. De aceeasi parere este si Irinel Miron,  care marturiseste ca “in prima zi cand vin la birou imi asez hartiile, documentele, imi iau mailurile la citit si notez ce am de facut. Apoi rezolv pe rand treburile si incerc sa nu ma panichez de volumul de munca care este mai ales la inceput de an”.

Revenirea la serviciu este enervanta pentru unii dintre angajati. Astfel, revenirea la acelasi ritm aduce neliniste in randul unora dintre ei, asa cum este cazul lui David Stefan, director adjunct intr-o firma de calculatoare din Iasi. “Cand stiu ca trebuie sa fac acelasi lucru pe care l-am facut si acum doua saptamani, sa incep planuri noi si sa reinnod legaturile lasate in aer pentru doua saptamani, ma enervez. Iar acest inceput de an, cu criza economica inseamna alte planuri, alte intrebari, alte presiuni. Normal ca nu ma gandesc decat la ce bine era in concediu, desi nici acasa nu rezist mai mult de doua saptamani”, marturiseste acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea