Cariera

#guvern #greve #sanatate #educatie #salarii #salariu

Promisiuni sub presiune, raspunsul Guvernului pentru sindicalisti

Sezonul grevelor se transforma in sezonul negocierilor. Cel putin aceasta este concluzia acestor zile in care pe de o parte ministerul muncii propune cresteri salariale , iar pe de alta o parte a sindicatelor renunta la grevele anuntate si accepta cresterile salariale oferite. In acest timp sindicatele din educatie se pregatesc de proteste extinse, dupa ce au intentat proces Guvernului roman cu privire la refuzul de a le fi acordate cresterile salariale.

Intr-o perioada in care Statele Unite se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din ultimii 14 ani, in tara noastra Guvernul se gandeste sa creasca salariile mici ale bugetarilor. Astfel, lefurile celor care lucreaza pentru stat ar putea creste cu cate 15%, o etapa din aceasta luna si inca una, de la 1 ianuarie 2009.

Majorarea ar urma sa vizeze salariile a peste un milion de bugetari si se va face in functie de veniturile realizate. In acest fel, bugetarii care au salarii de 600-700 lei ar urma sa beneficieze de cresterea de 15% de la 1 noiembrie, sumele acordate scazand procentual pana la zero pentru cei care castiga 1.500 lei pe luna.

Aceasta nu este singura masura propusa de Executivul de la Bucuresti. Ministrul muncii, Mariana Campeanu , anuntase ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa creasca salariile din sectorul bugetar cu 20% de la 1 ianuarie, in timp ce sporurile ar urma sa reprezinte maximum 40% din castigurile salariale. In plus, noua lege a salarizarii bugetarilor ar urma sa inlature inechitatile majore din sistemul de salarizare, prin introducerea raportului de 1:15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu .

Ministrul Muncii a anuntat ca o decizie finala cu privire la majorarile salariale acordate in sectorul bugetar va fi luata in cursul acestei saptamani, cand va fi semnat acordul legat de principiile care vor sta la baza legii salarizarii bugetarilor intre guvern, partidele politice, sindicate si patronate .

Raspunsul sindicalistilor: o parte grevisti, o parte intelegatori

Cu toate acestea sindicatele din invatamant au anuntat ca intra din nou in greva de avertisment. Peste 330.000 de cadre didactice si-au manifestat intentia de a adera la masura grevei de avertisment, pentru a protesta fata de masurile luate de guvern impotriva aplicarii legii majorarii salariilor profesorilor.

Cadrele didactice din cele patru federatiii sindicale din educatie, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Alma Mater, s-au aflat in greva luni, intre orele 12.00 si 14.00, timp in care profesorii au fost la scoala, dar nu au facut cursuri.

In plus, in cazul in care nu se va trece la aplicarea legii de majorare a salariilor, sindicatele din invatamant ameninta ca vor declansa, pe 18 noiembrie, greva generala pe termen nelimitat.

Nu de aceeasi parere sunt sindicalistii din sanatate. Reprezentantii Sanitas au anuntat ca renunta la greva si accepta majorarea medie a salariilor cu 10% de la inceputul anului viitor. In urma negocierilor cu Guvernul, sindicalistii au fost de acord ca de la anul salariile cadrelor medicale sa creasca in medie cu 10%. In plus, persoanele care au venituri mai mici de 1.000 lei ar urma sa primeasca in plus 20%, in timp ce cei cu venituri de peste 1.800 lei doar 7 procente.

De asemenea, liderul sindical a precizat ca a obtinut acordul din partea ministrului Sanatatii pentru cresterea sporului de preventie de la 11% la 14-15% si acordarea unei prime de concediu echivalenta cu salariul de incadrare al personalului medical.

Statele Unite, cel mai ridicat nivel al somajului din ultimii 14 ani

“New York Times” remarca zilele trecute faptul ca economia americana a pierdut 240.000 de locuri de munca in luna octombrie in timp ce “International Herald Tribune” nota faptul ca rata somajului a crescut in luna octombrie pana la 6,5%, respectiv cel mai ridicat nivel din martie 1994.

Conform datelor Departamentului Muncii al Statelor Unite, peste un milion de persoane si-au pierdut locul de munca in aceasta perioada, cifra care depaseste estimarile specialistilor americani. Cele mai afectate domenii sunt cel manufacturier, constructiile, retailul, industria hoteliera si cea a institutiilor financiare.

Pronosticurile nu sunt nici ele mai incurajatoare. Analistii de pe piata americana preconizeaza ca rata somajului va ajunge in 2009 pana la peste 8%, foarte apropiat de cel mai ridicat nivel care a fost atins in timpul recesiunii din 1980-1982, de 10,8%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea