Cariera

#companii #firme #mediu privat #angajat #somaj #salariu

Noi concluzii si previziuni privind criza economica in Romania

Somaj dublat in ultimele doua luni, noi disponibilizari si nici o crestere salariala – aceasta este una dintre ultimele concluzii privitoare la criza economica din Romania. Nici previziunile nu arata mai incurajator, din moment ce companiile anunta ca nu vor exista cresteri salariale in 2009.

Criza economica a adus peste 50.000 de disponibilizari in mediul privat in octombrie si noiembrie, ceea ce inseamna o dublare a numarului de someri pentru ultimele doua luni. Aceasta este parerea reprezentantul intreprinderilor mici si mijlocii(IMM), Ovidiu Nicolescu, care a declarat pentru NewsIn ca “a aparut o situatie de stagnare, blocari de investitii si o scadere semnificativa a comenzilor la export”. Astfel, in urma disponibilizarilor numarul somerilor din mediul privat a crescut la 150.000 de persoane, cele mai afectate domenii fiind industriile textila, chimica, mecanica si cea a mobilei. Judetele cel mai lovite de criza economica sunt, conform datelor institutiei conduse de Nicolescu, cele din nordul Moldovei, in special Botosani si Suceava.

In aceasta perioada mai multe companii din tara, inclusiv IMM-uri au anuntat disponibilizari dar si trimiterea angajatilor in somaj tehnic din cauza crizei economice. In plus companiile din mediul privat au anuntat ajustarea politicilor salariale, dupa ce anuntasera pentru anul viitor cresteri de peste 10 procente.

Astfel, "multe companii se vor confrunta cu o 'inghetare a salariilor - salary freeze', ceea ce inseamna ca fie nu vor creste deloc salariile, fie vor fi majorate doar cu un procent suficient de mare incat sa acopere rata inflatiei", dupa cum cum spune Geanina Rindasu, specialist in cadrul Monday Insight Consulting, partenerul Hewitt Associates, citata de Ziarul Financiar.

Conform specialistilor din domeniu, cresterile salariale in firmele din sectorul privat se vor situa in 2009 aproape de 0, suferind astfel o corectie importanta fata de cele 10 procente prognozate de catre firmele respective. “In prezent majoritatea companiilor isi reanalizeaza politica salariala”, spune Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in resurse umane in cadrul companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania, citata de Ziarul Financiar.

Astfel, in cazul in care compania va infrunta dificultati financiare , “cresterile salariale vor fi limitate sau vor atinge chiar nivelul zero pentru toti angajatii”, altfel cresterile fiind mai mici de 10%.

De asemenea, din declaratiile specialistilor in resurse umane rezulta ca firmele ar putea creste salariile doar pentru angajatii care se dovedesc cei mai performanti si numai in asa fel incat aceste cresteri sa acopere inflatia, care, pentru 2009, a fost prognozata de catre Banca Nationala la 4,5%. Guvernul apreciase in proiectul de buget adoptat pentru anul viitor un salariu mediu brut de peste 500 de euro si o crestere a acestuia cu aproape 10 procente fata de acest an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea