Cariera

#muzica job # productivitate munca #concentrare #job

Muzica la birou, benefica sau deranjanta?

Unii specialisti sustin ca muzica are un efect benefic asupra angajatilor, care sunt astfel mai relaxati si, implicit, mai productivi. Altii, dimpotriva, sunt de parere ca muzica ascultata la birou scade capacitatea de concentrare, sarcinile de serviciu fiind indeplinite mai greu.

 

Mai inteligenti cu Mozart in casti

“Influenta muzicii asupra organismului uman atat la nivel psihic, cat si fizic este studiata de foarte mult timp. samanii, indienii, tibetani, razboinicii, terapeutii, antrenorii, cantaretii, toti au folosit si folosesc muzica in diferite scopuri. Fie ca vorbim de intrare in transa, meditatie, vindecare, relaxare sau concentrare, motivare, creatie, toate au ca factor adjuvant, muzica”, spune Cosmin Badea, trainer HPDI si specialist in domeniul resurselor umane.

La nivel fiziologic muzica poate determina secretia diferitelor tipuri de hormoni sau substante neurostransmitatoare precum dopamina sau adrenalina. Amit Sood, doctor in medicina integrativa afirma ca ascultarea unei melodii activeaza la nivel cortical aceleasi zone ca atunci cand acea persoana ar manca o delicatesa sau ar privi catre ceva apetisant.

Intorcandu-ne un pic in secolul trecut, studiile efectuate la inceputul anilor '90 au aratat ca ascultarea unei melodii are ca efect la nivel cortical activarea unor zone responsabile cu potentarea memoriei, atentiei si a puterii de concentrare. Unul dintre aceste studii a condus la aparitia asa numitului Efect Mozart. Initiatorul cercetarii, neurologul Gordon Shaw a studiat influenta ascultarii unei compozitii de Mozart asupra IQ-ului persoanelor implicate in test. El a concluzionat ca ascultarea piesei a dus la cresterea cu cateva puncte a IQ-ul persoanelor respective.

De asemenea, studiile efectuate pe maimute si soareci in diferite universitatii au reliefat o crestere a vitezei si a capacitatii de rezolvare a unor taskuri primite. Recent, cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, mai exact a RMN-ului functional, neurologii impreuna cu psihologii au scos la iveala elemente noi in aceasta dezbatere. Tonurile binaurale sau frecventele unor melodii pot influenta profund starea noastra. De exemplu, ascultarea unei melodii in stil baroc sau ascultarea unei melodii de tipul celor folosite in meditatie poate interfera cu undele Alfa si Beta din creier. Acest lucru duce, printre altele, la cresterea puterii de concentrare si la marirea capacitatii de memorare.

Cea cea mai recenta cercetare in domeniu, realizata de Teresa Lesiuk, profesor al Universitatii din Miami, SUA, arata ca persoanele care asculta muzica in timpul serviciului isi indeplinesc sarcinile mai repede decat cei care nu o fac, acestia din urma fiind, de asemenea, mai stresati si mai putin inspirati in a veni cu idei inovatoare. Acelasi studiu sustine ca 61% din angajatii din SUA asculta muzica in timpul programului, obicei care ii face mai productivi si mai creativi.

Benefica pentru tineri, deranjanta pentru cei mai in varsta

Toate aceste studii realizate de reputati oameni de stiinta sunt contrazise de altele, efectuate de specialisti la fel de respectati in lumea stiintifica. Cel mai bun exemplu este cercetarea lui Kenneth Steel, de la Appalachian State University, care sustine ca a reusit sa demonteze celebrul deja “efect Mozart”. Steel a rugat 36 de studenti sa efectueze un task de trei ori. Ei erau nevoiti sa citeasca un sir de noua cifre de la coada la cap, insa inainte de a incepe ascultau o piesa de Mozart, o inregistrare cu sunetul ploii si o alta piesa cu sunet alb (liniste). Concluzia: nu s-a inregistrat nicio diferenta notabila intre cele trei testari.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta de la Georgia Institute of Technology din SUA au venit cu o teorie care pare sa impace ambele tabere. Ei sunt de parere ca muzica ascultata la birou are efecte pozitive pentru angajatii mai tineri – cresterea productivitatii si a creativitatii, in timp ce pentru angajatii mai varstnici ea are efecte negative – capacitatea lor de concentrare scade cu 10%.

“Rezultatul acestor studii a avut un puternic impact in lumea business-ul. Unele companii au introdus proceduri foarte clare prin care ascultatul muzicii in timpul orelor de program este strict interzis. Ba mai mult, a asculta muzica in casti la birou este un act de dispret la adresa colegilor. La polul opus au existat manageri de companii care chiar au incurajat ascultarea melodiilor preferate. Ei au considerat ca prin acest fapt, oamenii vor deveni mai relaxati, puterea de socializare si comunicare, creativitatea si increderea in sine vor creste semnificativ, aducand beneficii nesperate companiilor”, mai spune Cosmin Badea.

Sursa foto: jermaine010295.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea