Cariera

#munca #job #loc de munca #angajator #munca la negru

Munca la negru – ce risti?

In conditiile in care tot mai multi romani isi pierd locul de munca sau nu au un venit suficient pentru a-si asigura un trai decent, munca la negru poate deveni o solutie la indemana. Care sunt insa riscurile la care te expui? Merita munca ta un astfel de angajament?

 

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Munca, munca la negru reprezinta „prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata ”. A fi angajat in mod legal inseamna sa semnezi un , sa semnezi lunar un si sa ai completata cartea de munca.

Desi munca la negru poate reprezenta una dintre putinele solutii care ti-au mai ramas pentru a obtine un venit rapid, te vei confrunta cu nenumarate riscuri:

 

 

  • Angajatorul va dori sa profite de acest gen de intelegere, asa ca iti va oferi un salaru mai mic, de multe ori sub nivelul minim de economie, fara sa tina cont de experienta ta, de pregatire sau de timpul lucrat intr-o astfel de pozitie. Risti, de asemenea, sa lucrezi si sa nu fii platit.

 

  • Munca la negru iti taie drepturile de angajat:

 

Vechime in munca si in specialitate;

Pensie de boala si de limita de varsta, ajutoare de boala, de deces, indemnizatie de boala;

, sanatate etc.;

 

  • Daca lucrezi la negru, risti sa:

 

Nu iti primesti salariul regulat, la date fixe;

Nu primesti sporuri cuvenite vechimii, de toxicitate, de conditii de munca grele si periculoase;

Nu ai un de lucru normal;

Nu primesti indemnizatii de somaj si in caz de concedieri;

Nu beneficiezi de spitalizare gratuita;

Nu primesti medicamente compensate ;

Nu primesti nici concediu de odihna si nici concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani;

Nu poti aplica pentru un credit bancar;

Nu primesti tichete de masa.

 

Singurul care castiga de pe urma muncii la negru este angajatorul. Din pacate, daca intri in acest cerc vicios si crezi ca te poti baza la nesfarsit pe un astfel de aranjament, iti risti situatia materiala actuala, dar si viitoare, atunci cand vei iesi la pensie. Nu in ultimul rand, risti sa iti degradezi sanatatea si pui in pericol siguranta materiala a familiei tale.
 

 

Atentie!
 

Daca doresti sa reclami un angajator care angajeaza la negru, adreseaza-te Inspectoratului Teritorial de Munca. Ti se va pastra identitatea secreta, autoritatile competente urmand sa actioneze in vederea solutionarii situatiei respective.

Conform Codului Muncii, art.276, alin.1), lit e), primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei.

Daca vrei ca acest fenomen sa nu mai ia amploare, atunci este nevoie sa iei atitudine! Primul pas este sa nu mai accepti o oferta de munca ce nu iti ofera un contract!

 

Sursa foto : myadventures.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea