Cariera

#medic #meserie #profesie #juramant #ce inseamna sa fii medic

Meseria de medic - ambitie si studiu, dublate de "chemare"

Meseria de medic este una dintre cele mai vechi din lume. Fie ca i s-a spus doctor, vraci, vindecator, doftor, medicul a fost si a ramas o persoana importanta in viata societatii, fiind printre cei mai respectati oameni ai comunitatii. Cateva lucruri despre ce inseamna sa fii medic , puteti citi in randurile care urmeaza.

"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea si Panacea si pe toti zeii si zeitele, pe care ii iau ca martori, ca voi indeplini acest juramant si poruncile lui, pe cat ma ajuta fortele si ratiunea: sa respect pe cel care m-a invatat aceasta arta la fel ca pe propriii mei parinti, sa impart cu el cele ce-mi apartin si sa am grija de el la nevoie; sa-i consider pe descendentii lui ca frati si sa-i invat aceasta arta, daca ei o doresc, fara obligatii si fara a fi platit.

Sa transmit mai departe invataturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu si numai acelor discipoli care au jurat dupa obiceiul medicilor, si nimanui altuia. Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta. Nu voi prescrie niciodata o substanta cu efecte mortale, chiar daca mi se cere, si nici nu voi da vreun sfat in aceasta privinta. Tot asa nu voi da unei femei un remediu avortiv.

Sacra si curata imi voi pastra arta si imi voi conduce viata. Nu voi opera piatra din basica, ci voi lasa aceasta operatie celor care fac aceasta meserie. In orice casa voi intra, o voi face numai spre folosul si bunastarea bolnavilor, ma voi tine departe de orice actiune daunatoare si de contacte intime cu femei sau barbati, cu oameni liberi sau sclavi.

Orice voi vedea sau voi auzi in timpul unui tratament voi pastra in secret, pentru ca aici tacerea este o datorie. Daca voi respecta acest juramant si nu il voi calca, viata si arta mea sa se bucure de renume si respect din partea tuturor oamenilor; daca il voi trada devenind sperjur , atunci contrariul".

Acesta este juramantul cu care absolventii de medicina isi incep meseria, cunoscut sub numele de juramantul lui Hippocrate si reprezinta codul etic al acestei meserii.

Ce inseamna totusi sa fii medic?

Daca ar fi sa cautam o definitie a cuvantului “medic” ea ar fi una al carei inceput se afla undeva in Grecia antica. Archiatros sau archiater, asa cum a devenit dupa latinizare, cuvantul desemna persoana considerata tamaduitorul principal, sau pe cel ce se cel ce se ocupa cu preventia, recunoasterea (diagnoza), terapia si urmarile bolilor si accidentelor.

Cariera unui medic incepe cu facultatea de medicina si continua cu alte cateva etape care conduc spre titlul de medic primar. “Eu cred ca de fapt meseria de medic incepe cu mult inainte de a termina facultatea de medicina, undeva prin generala sau chiar in copilarie, atunci cand iti spui pentru prima data ca vrei sa te faci doctor. Pe parcurs iti vine sa renunti de cateva ori, insa de fapt cred ca in etapele alea se cern adevaratii medici de restul. Etapele astea inseamna sa te apuci sa te pregatesti pentru facultate, cand stii ca de fapt vei invata toata viata, inseamna primele ore de anatomie la morga si orele practice in spitale, inseamna sesiunile cu examene la materii care ti se par imposibile, dar si stagiatura, examenul de rezidentiat si rezidentiatul. Toate acestea impreuna de fapt cred ca spun de fapt ca unii au “talentul de medic” in sange, altii incearca sa il capete prin invatare si incapatanare”, spune Iulia, medic rezident in Iasi.

Specialistul, rezultatul etapelor

Medicina presupune mai multe discipline, tocmai de aceea medicii pot alege mai multe specializari, devenind astfel specialisti in disciplina respectiva, cum ar fi de exemplu medicina generala, neurologie, endocrinologie, oftalmologie etc. Dintre acestea se distinge stomatologia, o disciplina a medicinei care presupune urmarea unui facultati de medicina dentara , care desi functioneaza in cadrul universitatilor de medicina, sunt separate de restul facultatilor.

“A fi medic specialist intr-o anume ramura medicala inseamna ca inca din timpul facultatii iti alegi respectiva specializare si o studiezi, iti dai examenele urmatoare in respectivul domeniu, te pregatesti continuu, urmezi toate treptele pana sa devii medic primar”, spune Codrin, student in anul al treilea la Medicina.

“Cred ca cea mai mare provocare este sa devii chirurg, insa pentru asta cred ca trebuie sa ai acel ceva, noi ii zicem duh sau chemare, altii ii zic talent. Insa pentru mine marea provocoare este sa devin generalist, the generalist, vreau sa fiu printre cei mai buni. Tocmai de aceea cred ca atunci cand iti alegi specializarea trebuie sa fii foarte atent, sa fie ceva ce iti place, ce iti da satisfactie, sa iti vina ca o manusa, pentru ca asta nu e ceva cu care sa te joci”, adauga el.

Cei care aleg medicina pentru viitor, au de ales intre universitatile de medicina si farmacie din intreaga tara, marile centre recunoscute in acest sens fiind Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Targu Mures. Pentru absolventi urmeaza apoi insa alte probe, examene, pe scurt, alte etape, alte alegeri. Ei trebuie sa aleaga intre medicina de cabinet privat sau cea desfasurata in spital, intre medicina de urgenta , para-medicina sau medicina “obisnuita”.

Etape, examene, alegeri

“Pe vremea mea absolventii de medicina trebuiau sa faca un stagiu intr-un spital mai mare pentru a fi recunoscuti drept medici generalisti. Din cate stiu, acum nu se mai face stagiu dupa absolvire insa exista internii, respectiv absolventii de medicina care, in urma unui examen foarte dur fac 3 ani de pregatire in cateva specialitati principale, in clinici universitare. La terminarea internatului insa, respectivii nu devin medici specialisti, ci sunt in continuare generalisti, doar ca mai bine pregatiti. Nu trebuie uitati insa rezidentii, care parca sunt din ce in ce mai multi acum, adica absolventii de medicina care sunt in curs de pregatire de specialitate (3-5 ani), in clinici universitare. Acestia devin medici specialisti dupa ce termina rezidentiatul, insa tot in urma unui unui nou examen, putand opta insa si pentru medicina de familie, nu doar pentru specializarea pe care au urmat-o in timpul rezidentiatului”, povesteste despre etapele din viata unui medic Gabriela Macovei, medic specialist ortoped.

“Dar de fapt cred ca cel mai bine descrii un medic atunci cand spui ca este un om care invata toata viata, pentru ca urmeaza si examenul de primariat, si cursuri, plus alte specializari, pentru cei care isi doresc evolutie”, conchide ea.

Cum isi vad viitoarea meserie cei care se pregatesc inca sa intre in aceasta casta? “Pot spune ca port cu mandrie halatul alb, spre deosebire de sacoul visiniu pe care l-am avut in liceu. Si intr-adevar ma simt altfel. Am inteles ca a fi medic presupune o responsabilitate foarte mare, ca… intr-adevar devii o alta specie de om, cel care repara oameni! E o misiune pe care ti-o alegi inconstient, de fapt ti-e data pentru a-i ajuta pe ceilalti. Tu esti cel care ar trebui sa faca numai bine, sa repare ceea ce strica ceilalti. Din pacate acest lucruri presupune un mare sacrificiu, uneori sa renunti la tine ca om”, spune Eldan student la medicina.

Medicul, confident si sprijin rabdator

Opinia lui este intarita si de parerea oamenilor de rand, a pacientilor. “Pentru mine medicul este un om special, il respect si il ascult. Un om care este disponibil zi si noapte, care uneori isi lasa familia sau lucrurile importante ca sa vina sa imi consulte copilul sau sotia, este un om in fata caruia imi ridic palaria. Omul in halat alb este cel in mainile caruia imi incredintez sanatatea, viata si uneori lucruri de suflet”, spune Stelian Marcu despre medicul sau.

De aceea poate printre cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un medic, exceptand pregatirea de specialitate sunt deschiderea fata de oameni, placerea de a vorbi cu ei, de a-i asculta si de a le vorbi, capacitatea de comunicare si de a se face placuti. Aceasta ultima caracteristica este importanta mai ales daca sunt luate in considerare studiile care spun ca rezultatele tratamentelor sunt dependente si de relatia dintre medic si pacient. Astfel, persoanele care au o comunicare buna cu medicul au rezultate mai bune si in urma tratamentului, dar merg si mai des la consultatii, nemaimanifestand teama sau apatie.

De asemenea pacientii considera ca meseria de medic este cea mai importanta, dupa cum releva un studiu dat publicitatii de catre Colegiul Medicilor din Iasi. Conform acestuia, in topul profesiilor in societate, pacientii considera ca meseria de medic este cea mai importanta, urmata de cea de cadru didactic si apoi de cea de preot.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea