Cariera

#parinte #copil #acte necesare pentru acordarea indemnizatiei de mama #indemnizatia pentru cresterea copilului #legea mamelor

Mamele pot incepe sa se inscrie pentru noua indemnizatie de crestere a copilului

Dupa ce a fost intai incerta, apoi in prag de suspendare si mai apoi plafonata de catre noul guvern, va fi acordata proaspetelor mamici pe baza unui dosar care va trebui depus la Primarie. Desi normele de aplicare ale legii nu sunt inca foarte clare pentru toata lumea, Ministerul muncii a dat publicitatii lista actelor care sunt necesare pentru acordarea indemnizatiei.

Noua lege a mamelor, modificata de noul guvern la sfarsitul lui 2008 si inceputul lui 2009, prevede, conform Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, ca “mamele care vor naste dupa intrarea in vigoare a prevederilor care permit acordarea a 85% din venit drept indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la doi ani trebuie sa depuna un dosar la primaria de care apartin”. Dosarul trebuie sa contina certificatul de nastere al copilului, o adeverinta privind veniturile nete ale mamei din ultimele 12 luni si o cerere de acordare a indemnizatiei care poate fi gasita la primaria unde se depune dosarul.  

Cine poate primi indemnizatia pentru cresterea copilului

Mamele pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului numai daca in ultimul an inainte de nastere au realizat un venit profesional care poate fi socotit drept venit supus impozitului pe venit. Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, , arhitect etc.

De asemenea sunt luate in considerare sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, respectiv brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si dreptului de autor si altele asemanatoare. In plus, se iau in calcul si veniturile provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturi , cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precum si din valorificarea produselor agricole.

Pentru mamele salariate, adeverinta de venit este eliberata de la iar in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai alte si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine. Banii vor fi primiti prin card, daca asa doresc solicitantii, sau prin mandat postal, la domiciu.

Mamele care obtin deja indemnizatia pot cere schimbarea la noul mod de calcul

Mamele care obtin deja indemnizatie pentru cresterea copilului pot solicita trecerea de la suma de 600 de lei la o suma care sa reprezinte 85% din venitul anterior nasterii. Astfel, ele ar trebui sa se prezinte la sediul Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale in raza careia au domiciliul si sa completeze o cerere prin care solicita recalcularea indemnizatiei pentru ingrijirea copilului. La aceasta cerere ar trebui sa anexeze o copie dupa buletin si o adeverinta de venit pe ultimele 12 luni inaintea nasterii.

In cazul in care cei doi parinti doresc ca tatal sa intre in concediul de ingrijire a copilului, pentru ca veniturile sotului sunt mai mari, procedura este alta. Astfel, tatal va trebui sa mearga la primaria de care apartine si sa intocmeasca un dosar care sa contina certificatul de nastere a copilului, cerere de acordare a indemnizatiei din partea tatalui, declaratia mamei ca renunta la indemnizatie si, bineinteles, adeverinta privind veniturile tatalui din ultimele 12 luni. Aceeasi procedura se aplica si in cazul in care parintii se decid sa schimbe rolurile, desi o prima parta a indemnizatiei a fost acordata catre mama.

Un alt aspect care ar trebui sa se afle in atentia proaspetilor parinti este acela ca cererea de trecere la noul tip de indemnizatie pentru cei care au incasat pana acum indemnizatia de 600 de lei trebuie depusa la sediul Agentiei pentru Prestatii Sociale sau la primarie in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a noii legi. In caz contrar parintii nu vor putea primi si sumele care li se cuvin retroactiv.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea