Cariera

#indemnizatie copil #crestere copil #nastere #copil #indemnizatie #mame #legea mamelor

Legea mamelor, intre promisiune si modificare

Mamele ar putea ramane fara asa-numita “lege a mamelor”, care prevedea ca proaspetele mamici ar putea beneficia de indemnizatii de 85% din venitul mediu din ultimul an pentru a-si creste copilul. Aceasta suma nu ar fi trebuit sa fie sub plafonul de 6 milioane de lei vechi, insa ultimele evenimente au facut noul Guvern sa anunte ca vor abroga legea care fusese adoptata in toamna de Parlament si Guvern.

Initiativa legislativa, cunoscuta sub numele de sau proiectul de modificare a Ordonantei de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, sustinuta si de mamele care scriu pe blogul Andreei Marin Banica ( //andreeamarinbanica.acasa.ro ), a trecut de Parlament in urma cu cateva luni si urma sa fie pusa in practica de la inceputul lui 2009.

Proiectul de lege, initiat de fostul deputat Lavinia Sandru, prevedea ca persoanele care au intrat in concediu pentru cresterea copilului sa primeasca, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara de 600 de lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni. Aceasta ultima prevedere dadea proaspetelor mamici care au realizat in ultimul an inainte de nastere venituri mai mari posibilitatea de a opta pentru cuantumul de 85% si a obtine astfel o indemnizatie mai mare decat plafonul de 600 de lei.

Cum s-ar putea modifica legea

Desi a fost sustinut si de fostul ministru al muncii si de intreg cabinetul Tariceanu, proiectul de lege ar putea fi limitat sau chiar anulat de catre noul guvern. Cabinetul Boc intentioneaza sa stabileasca o noua formula pentru indemnizatiile mamelor, despre care ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat pentru Newsin ca sunt luate in calcul doua variante de modificare: ori acordarea banilor prin repartizarea pe grupe, in functie de veniturile obtinute de mame, ori pastrarea procentului de 85%, dar limitarea indemnizatiei la maximum 3 salarii medii pe economie, in conditiile in care in octombrie, salariul mediu brut a fost, potrivit INS, de 1.795 lei.

Mamele sunt de parere ca “plafonarea ar fi binevenita, in final. Pentru ca daca sumele sunt prea mari, se duce pe apa sambetei tot bugetul destinat acestui .Pe cealalta parte insa, nici suma actuala nu este suficienta. Sa ne spuna Guvernul in baza carui calcul elaborat au facut acea de indemnizatie, cea de 3 salarii medii. Si sa ne spuna cat reprezinta procentul de femei ce castiga mai mult de 3 salarii medii pe luna, ca sa merite plafonarea!”, dupa cum spune pe forumul Realitatea.net mamica Dana.

De unde au inceput problemele

Discutiile privind modificarea proiectului de lege au inceput dupa aparitia unui caz in care mama care ar fi urmat sa primeasca indemnizatia pentru copil declarase un venit obtinut intr-un an de 4 miliarde de lei vechi. Aceasta este notar si a raportat la stat un venit realizat de aproximativ 4 miliarde, indemnizatia pe care ar fi urmat sa o primeasca fiind de 85% din venitul realizat. Un alt caz despre care s-a discutat era al unei mame care a lucrat la Bruxelles pe un salariu de 7 mii de euro.

Aceste cazuri au adus in discutie una dintre principalele ingrijorari ale guvernului anterior, respectiv cel legat de numarul de mame care au venituri mari. Astfel, in toamna, Mariana Campeanu , fostul ministru al muncii declarase ca „doar 20% dintre femeile salariate au venituri peste 1.100 de lei pe luna”, astfel ca efortul bugetar nu era foarte mare.

Legea mamelor , un ajutor dat sporului demografic

Initiatoarea legii a precizat in urma cu cateva luni ca initiativa reprezinta o incercare de rezolvare a unei probleme de discriminare deoarece femeile care isi construiesc o cariera nu se simt incurajate sa-si construiasca si o familie din cauza stimulentelor financiare incomparabil mai  mici fata de contributia lor la bugetul de stat. "Legea este o prima solutie la problema demografica. Femeii moderne trebuie sa-i dam sansa atat sa-si creasca copiii, cat si sa-si continue cariera. Nu vorbim de mame miliardare aici, ci de mame salariate", a spus Sandru in timpul sedintei Camerei Deputatilor.

De aceeasi parere au fost si mamele care au scris pe blogul Andreei Marin Banica, semnaland problemele cu care se confrunta femeile care devin mame in aceasta perioada. Toate si-au manifestat sustinerea fata de acest proiect de lege, subliniindu-i importanta pentru femeile din Romania: ”Am fost alaturi, cu sufletul, de aceasta "lege a mamelor" si inainte, insa acum sunt o viitoare mamica - numai gandul ca in foarte putin timp va trebui sa "ne ajungem" cu mult mai putin bani ma ingrozeste. Ca foarte multi tineri de astazi, am fost deja nevoita (obligata) sa ma conformez cu situatia zilelor noastre - impreuna cu sotul meu (si din ianuarie cu bebe) locuim impreuna cu parintii mei.[…] Varianta "85%" cred ca ar putea ajuta o multime de mamici! Sustin proiectul din toata inima si sper sa se voteze cat mai repede - sper sa nu se transforme intr-o alta...cauza pierduta. Ar fi mare pacat! Multumesc mult, Alina Festeu”.

Unele dintre ele spun ca se feresc sa devina mame de teama ca nu vor reusi sa se descurce cu banii. In aceasta situatie este si Bakos Andreea care marturiseste: “ma incadrez in categoria femeilor cu un venit mai mare care amana momentul de a deveni mama tocmai din cauza ca cele 800 RON sunt mult prea putini pentru un trai decent, mai ales ca cheltuielile familiei (rate) depasesc cu mult aceasta suma. Ceea ce ma intriga este faptul ca pentru plata impozitelor si contributiilor trebuie sa se tina (si cuantumul lor se apropie de cei 800 RON sau ii depasesc) dar cand vine vorba sa beneficiem si noi proportional cu cat am platit, nu se poate”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea