Cariera

#angajare #interviu #loc de munca #angajator #job

Intrebari-capcana la interviu

Chiar daca ai trecut deja prin zeci de interviuri si ai experienta acestui gen de intalniri, intotdeauna exista o intrebare care te surprinde. Angajatorii se folosesc de intrebarile „capcana” pentru a separa candidatii nepregatiti de cei valorosi.

 

Iata cateva dintre cele mai utilizate intrebari-capcana si cum sa raspunzi la acestea:

 

Cat timp ai de gand sa ramai in cadrul acestei companii?

 

Angajatorul vrea sa stie daca merita sa investeasca in tine. Companiile au nevoie de angajati stabili, care nu isi vor parasi locul de munca imediat dupa ce s-au perfectionat in domeniu. Raspunsul la aceasta intrebare ii va ajuta sa elimine din start angajatii care nu prezinta incredere si pentru viitor.

 

Descrie o situatie in care ideile tale au fost criticate.

 

Nu ii spune angajatorului ca ideile tale au primit critici. In schimb, ofera-i exemple de idei care nu au mers asa cum te-ai asteptat. Dupa aceea, explica ce ai facut pentru a rectifica situatia, chiar daca ai apelat la o solutie creativa sau la o schimbarer adicala. Mentioneaza de asemenea care a fost deznodamantul acelei situatii si incheie-ti raspunsul intr-o nota pozitiva.

 

Cum se compara acest job cu altele pentru care au aplicat?

 

Aceasta intrebare il va ajuta pe angajator sa afle unde ai mai aplicat penrtu joburi, insa aceste informatii trebuie sa le pastrezi pentru tine. In schimb, spune-i angajatorului ca aceasta pozitie este perfecta pentru tine, comparativ cu altele pentru care ai aplicat.

 

Cum ai descrie mediul de lucru ideal?

 

Angajatorul vrea sa afle cat de bine te poti descurca intr-un mediu stresant si care sunt „pretentiile” tale. Ai nevoie de un mediu calm sau preferi o pozitie ceva mai activa si stresanta care sa te motiveze? De asemenea, angajatorul vrea sa afle daca iti place sa lucrezi in echipa sau singur, intr-un grup mare sau dimpotriva, nu ai nicio preferinta in acest sens. Bineinteles, este important sa explici faptul ca te poti adapta rapid la orice situatie, ca ai lucrat pana acum in medii diferite etc.

 

Crezi ca ai fost mai bun pe pozitia ta decat colegii tai ?

 

Nu iti critica fostii colegi, pentru ca astfel nu iti vei scoate in evidenta calitatile. In acelasi timp, vrei sa demonstrezi ca ai fost mai bun decat ceilalti pe pozitia respectiva. Vorbeste despre calitatile tale care te ajuta sa fii un candidat perfect pentru jobul la care ai aplicat.

 

Ce parere ai despre taskurile si orele fixe?

 

Bineinteles, taskurile de rutina devin la un moment dat plictisitoare pentru toata lumea. Poate ca jobul pentru care aplici nu are nimic de-a face cu rutina, ci dimpotriva, insa angajatorul vrea sa stie daca te poti descurca la fel de bine cu lucruri de rutina, dar si cu proiecte pe o perioada scurta. Precizeaza-i angajatorului ca rutina si orele fixe te vor ajuta sa lucrezi intr-un mediu stabil atunci cand va trebui sa te ocupi de proiecte cu un ritm ceva mai haotic.

 

Ce salariu ti-ai dori sa ai peste 5 ani?

 

Desi majoritatea angajatilor se asteapta sa le oferi o cifra de salariu, ar fi indicat sa te axezi mai mult pe ce anume vei invata in cadrul acelei companii si nu neaparat valoarea materiala. Nu ai cum sa stii cum anume vei fi valorificat in decursul a 5 ani, insa vorbeste despre valoarea ta, despre faptul ca ai vrea sa progresezi si sa inaintezi in cariera in cadrul companiei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea