Cariera

# cariera it #sfaturi experti

Incepi o cariera in IT? Tine cont de sfaturile expertilor

IT-ul este cu siguranta cel mai ravnit domeniu al momentului, pe care il iau in considerare foarte multi dintre tinerii aflati la inceput de cariera, dar si cei care simt nevoia unei reconversii profesionale. Dezvoltarea tehnologica este intr-o continua ascensiune, beneficiile financiare de care se bucura un angajat din aceasta industrie nu sunt deloc de neglijat, iar faptul ca ne lovim de IT in toate ramurile economiei garanteaza si un nivel ridicat de siguranta la locul de munca. Practic, tehnologia informatiei este asociata cu evolutia, viitorul si bunastarea economica, asa ca nu ne surprinde faptul ca multe persoane vor sa-si desfasoare activitatea in acest sector. Totusi, daca intentionezi sa devii un specialist IT, ia in considerare cateva sfaturi importante ale expertilor:

Fii un bun autodidact

Ritmul inovatiilor tehnologice este foarte alert, astfel ca IT-ul este un sector aflat intr-o continua schimbare si care necesita invatare continua. Daca vrei sa incepi o cariera in aceasta industrie, iti vor fi de ajutor studiile superioare in domeniu sau certificarile specifice. Insa, stim cu totii ca in IT lucreaza si profesionisti care nu au urmat cursurile unei institutii de profil. Prin urmare, este extrem de important sa fii la curent cu noile tehnologii si upgrade-uri pentru ca doar asa vei progresa si te vei dezvolta. Acest aspect nu se aplica doar in cazul in care urmeaza sa incepi o cariera in IT, ci si pe masura ce evoluezi si vrei sa ajungi un profesionist de top.

Invata bine limba engleza

In IT te vei lovi foarte mult de limba engleza. Multe dintre sistemele de operare, programele, cursurile, comenzile, sintaxele, mesajele sau erorile intampinate sunt in engleza. La job s-ar putea sa fii nevoit sa poti conversatii in aceasta limba, cu clientii sau furnizorii, mai ales daca lucrezi la o companie multinationala, asa ca incearca sa-ti perfectionezi nivelul de engleza ca sa poti face fata oricarei situatii. Chiar daca stii cateva cuvinte de baza, o cariera in IT presupune cunoasterea multor termeni tehnici.

Ia in calcul o asigurare de raspundere profesionala

Daca esti contractor/freelancer independent sau ai afacerea ta, tine cont ca te expui la solicitari de prejudicii din partea clientilor tai pentru erori profesionale. Astfel de prejudicii pot depasi cu mult valoarea veniturilor pe care o incasezi din contract, iar daca ajungi si in instanta, costurile vor creste vertiginos. Pentru ca lucrezi intr-un mediu public, pot aparea si probleme generate de deteriorarea datelor si sistemelor, raspunderea pentru anumite date personale sau incalcarea confidentialitatii. In situatia in care folosesti aplicatii web-based sau ai conexiuni la internet, procesezi plati online sau stochezi si procesezi date cu caracter personal, si nu numai, ia in considerare o asigurare de raspundere profesionala si riscuri cibernetice.

Participa la cursuri si traininguri de specialitate

Chiar daca diploma de studii superioare se bucura de o anumita importanta, trainingurile, cursurile absolvite, specializarile si certificarile din domeniu atarna mai mult in fata angajatorilor. De ce? Pentru ca acestea pot suplimenta lipsa experientei in IT, te ajuta sa aprofundezi acest sector si sa fii la curent cu noutatile din domeniu. Altfel spus, iti poti forma foarte usor un background care sa te recomande si poti beneficia de un avantaj major in fata altor candidati pentru un job in IT.

Dezvolta-ti si abilitatile “soft”

Un adevarat profesionist ar trebui sa aiba abilitati atat pe partea de hard skills, cat si pe cea de soft skills. Daca vrei sa faci performanta in cariera ta IT trebuie sa fii flexibil, adaptabil, sa comunici foarte bine si sa ai capacitatea de invatare continua. Cu alte cuvinte, e important sa detii abilitati soft ca sa poti face fata schimbarilor din jurul tau. Tinand cont de faptul ca multi specialisti IT lucreaza ca freelanceri, cu atat mai mult este esential sa acorzi atentie acestor abilitati, chiar daca si hard skill-urile, care reprezinta competentele tehnice masurabila, sunt definitorii pentru a activa in tehnologia informatiei.

 Domeniul IT este considerat un dream job pentru foarte multi oameni. Daca te-ai hotarat sa incepi o cariera in aceasta industrie, ai grija sa-ti creezi o baza solida de informatii care sa te ajute sa te dezvolti constant, sa fii curios, perseverent si dedicat muncii tale.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/5882683/pexels-photo-5882683.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea