Cariera

# parinti anteprenori #parinti

Ghidul parintilor antreprenori: 6 aspecte de retinut daca beneficiezi de titluri intr-o companie

Atunci cand apare un copil in viata lor, cei mai multi parinti incep sa se gandesca serios cum pot construi un viitor mai bun pentru cel mic. Una dintre cele mai des intalnite variante este crearea conturilor de economii sau a depozitelor bancare. Banii sunt mereu la indemana adultilor, pot fi accesati la nevoie si, in functie de institutia financiara aleasa, exista posibilitatea de a primi si o mica dobanda. Insa, un plan de economisire nu aduce castiguri ridicate pe termen lung, dar investitiile, pe de alta parte, creeaza valoare in timp. Asa se face ca tot mai multi oameni ajung sa detina actiuni in cadrul anumitor companii, achizitia de titluri fiind una dintre investitiile cele mai profitabil si cu un nivel redus de risc. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont daca te numeri printre cei care beneficiaza de astfel de plasamente:

1. Actiunile reprezinta o investitie lichida

Titlurile de valoare se refera la orice fel de instrument financiar care poate fi tranzactionat. Daca detii actiuni in cadrul unei companii, care au o performanta potentiala consistenta si reprezinta o optiune atractiva de investitii, trebuie sa stii ca acestea pot fi lichidate foarte usor. Spre deosebire de o proprietate imobiliara, care in caz de nevoie se vinde in cateva luni, o actiune poate fi vanduta in doar cateva secunde, cu costuri minime. Mai mult decat atat, ai posibilitatea de a vinde toate actiunile de care beneficiezi sau doar o parte din acestea.

2. Ai posibilitatea de a beneficia de dividende

Pe langa dreptul de proprietate asupra unei parti a organizatiei emitente, ai si dreptul la dividende. Este important sa stii cum se calculeaza dividendele si ca acestea se acorda in functie de profitul pe care il obtine compania. Mai exact, este vorba despre o cota-parte corespunzatoare numarului de actiuni detinute in cadrul organizatiei, care se distribuie fiecarui actionar, platite in numerar sau ca actiuni suplimentare. Dividendele se acorda doar daca societatea a inregistrat profit si daca Adunarea Generala a Actionarilor a decis ca profitul sa fie distribuit in acest fel.

3. Ai drept de vot in AGA

Orice actiune platita si detinuta in cadrul unei companii iti ofera dreptul de vot in Adunarea Generala a aActionarilor (AGA), daca prin actul constitutiv al societatii nu s-a prevazut astfel. De asemenea, unul sau mai multi actionari, care detin individual sau impreuna cel putin 5% din companie, au dreptul de a solicita convocarea AGA si de a introduce noi puncte pe ordinea de zi. Insa, trebuie luat in vedere si faptul ca actul constitutiv poate limita numarul voturilor actionarilor care poseda mai mult de o actiune in firma.

4. Trebuie sa primesti informatii despre evolutia companiei

In calitate de actionar ai dreptul la informare in ceea ce priveste situatia economica si financiara a societatii. Astfel, compania trebuie sa le puna la dispozitie actionarilor date cu privire la alocarea si plata dividendelor, achizitiile sau vanzarile care depasesc 10% din valoarea totala a activelor societatii, organizarea AGA si exercitarea dreptului de vot. De asemenea, actionarii trebuie sa fie informati despre anuntul preliminar de oferta publica de cumparare sau preluare, cand este cazul, si sa primeasca rapoartele trimestriale, semestriale si anuale ale firmei.

5. Poti actiona compania in justitie

Ca parte a drepturilor tale conferite de lege, daca consideri ca societatea nu si-a respectat obligatiile fata de tine, poti sa o dai in judecata. Legea protejeaza drepturile investitorilor, asa ca daca ai achizitionat titluri de valoare cu gandul de a obtine castiguri insemnate pentru viitorul copilului tau, iar compania nu si-a onorat partea, te poti adresa instantei de judecata pentru recuperarea drepturilor. Mai mult decat atat, este esential sa stii ca ai dreptul asupra unei parti din activele companiei chiar si in cazul in care aceasta isi inceteaza activitatea.

6. Poti castiga bani din diferenta de pret

Daca vrei sa ai castiguri rapide, ai posibilitatea de a achizitiona actiuni in cadrul companiei atunci cand acestea au un pret mic si de a le vinde ulterior, partial sau in totalitate, in momentul in care pretul lor creste. Aceasta strategie poarta numele de castig de capital si poate sa-ti genereze sume considerabile de bani daca tii cont de perioadele optime de achizitie a titlurilor, cum sunt de pilda momentele de criza.

Titlurile detinute intr-o companie reprezinta una dintre cele mai profitabile si sigure investitii. In legislatia pietei de capital este prevazuta doar o singura situatie in care micii actionari pot fi fortati sa-si vanda titlurile, si anume cand actionarul majoritar, care detine peste 95% din actiuni sau a cumparat mai mult de 90% din titlurile oferite spre vanzare, si vrea sa retraga compania de pe bursa.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea