Cariera

#angajare #socializare #internet

Firmele isi verifica posibilii angajati cu ajutorul internetului

Inainte de a-ti cauta un job, ai bifat pe lista un CV bine realizat, posibile intrebari pentru angajator , un costum potrivit pentru interviu. Cu toate acestea, ai uitat unul dintre lucrurile esentiale: verifica-ti contul din retelele de socializare online.

Potrivit unui studiu realizat de Harris Interactive pentru CareerBuilder.com, 45 % dintre angajatori au recunoscut faptul ca isi verifica posibilii candidati si prin intermediul internetului. Procentul s-a dublat fata de anul trecut, cand doar 22 % dintre angajatori apelau la aceasta metoda.

Scopul acestei "scanari" este de a realiza alcatuirea unui profil cat mai complet al posibilului angajat. Principalele site-uri de socializare verificate sunt Facebook, Hi5 , Twitter si LinkedIn , insa nici simpla cautare a numelui candidatului pe Google nu scapa de sub atentia angajatorilor.

35% dintre managerii participanti la studiu au recunoscut ca au refuzat acordarea jobului unui candidat care parea perfect pentru ca au gasit lucruri neplacute in profilul online al acestuia.

Ce cauta angajatorii?

 

Mai mult de jumatate din cei chestionati au declarat faptul ca pozele provocatoare constituie principalul semnal de alarma, urmat de pozele sau declaratiile in care este evident consumul de droguri sau alcool. Printre alte lucruri pe care angajatorii le cauta si care pot duce la eliminarea unui candidat sunt:

  • afirmatii ofensatoare, limbaj sau comportament obscen
  • imagini deranjante intr-un context neprofesional
  • comportament ilegal
  • indicii care dovedesc faptul ca ti-ai barfit fostul angajator sau fostii colegi

 

Au voie angajatorii sa verifice profilul candidatului?

 

Managerii nu au dreptul sa isi concedieze angajatii daca gasesc lucruri care nu le sunt pe plac in profilurile site-urilor de socializare, insa nu pot evita sa nu isi formeze o parere despre o anumita persoana atunci cand vor sa angajeze pe cineva. Cu toate acestea, tinerii angajatii sustin ca intimitatea le este invadata.

Ar fi indicat insa ca, atunci cand iti cauti un job, sa faci "curatenie" printre informatiile postate pe internet. Daca ai postat un mesaj nu tocmai placut la adresa fostului angajator, chiar daca ai avut dreptate in ceea ce spuneai, acest lucru este destul de dificil de dovedit in fata unui necunoscut.

Imagineaza-ti ca o companie cauta sa angajeze si gaseste pe net poze compromitatoare, indecente cu un posibil candidat, afirmatii deranjante sau informatii care ii pateaza reputatia. Este normal ca acesta sa dea inapoi de la alegerea sa si sa opteze pentru un candidat cu un profil mai "curat".

Profita insa de setarile site-urilor de socialzare ce vizeaza intimitatea consumatorului. Majoritatea iti ofera optiunea de a alege cine iti poate vizualiza profilul, precum si care dintre informatii pot fi vizibile pentru toata lumea sau doar pentru cunoscuti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea