Cariera

# femei casnice # joburi bune femei #femei antreprenor #antreprenor

Femeile din Romania, inca trimise la "cratita". Cum poti ajunge o femeie de afaceri de succes

Desi, in ultimii 10 ani, numarul afacerilor conduse de femei a crescut cu aproape 15%, in continuare, in conducerea marilor companii romanesti, ele sunt foarte slab reprezentate. Doar 12% din functiile de conducere din firmele cu o cifra de afaceri peste medie sunt ocupate de femei.  

Conform ultimelor studii realizate de Institutul European pentru Egalitatea de Gen, absența femeilor  din posturile de top management încă se pune pe seama unor preconcepții existente în mentalitatea românilor, conform cărora femeile nu rezistă suficient de bine în condiții de stres și nu sunt destul de competente pentru a lua decizii la acest nivel.

Însă, realitatea spune altceva: la nivel european, firmele cu un număr echilibrat de femei și bărbați în componență, au un profit mai mare decât cele în care funcțiile importante sunt deținute exclusiv de bărbați.  De asemenea, continuă să persiste și convingerea majorității românilor că rolului femeii este să își petreacă timpul rezolvând probleme care țin de gospodărie sau de creșterea copiilor. Peste 73% dintre femei petrec mai mult de o oră pe zi gătind sau făcând treburi casnice și peste 46% dintre ele petrec cea mai mare parte a unei zile îngrijindu-se de educația copiilor sau a nepoților.

Decalajul dintre sexe  la nivelul antreprenoriatului românesc de top se explică și prin reticiența femeilor de a face datorii, spiritul lor de conservare a resurselor fiind mult mai accentuat decât în cazul bărbaților.

40% dintre IMM-uri sunt conduse de femei

Conform rapoartelor anuale realizate de Eurostat, femeile sunt mult mai active în sectorul micilor afaceri. Aproape 40% dintre IMM-urile cu o cifră de afaceri mică sau medie sunt conduse de femei,  trendul fiind, în continuare, pe pantă ascendentă. Tot mai multe femei își deschid afaceri în comerț, în zona de servicii sau în învățământ și sănătate, acestea din urmă dovedindu-se a fi cele mai profitabile. De asemenea, 29% dintre posturile de middle-management ale acestor mici companii sunt ocupate de femei, procentul fiind într-o continuă creștere.

„Nu banii, ci curajul transformă o idee bună într-o afacere”

Fundația Estuar, prin proiectul Respect și Șanse Egale pentru Femei își propune instruiască peste 500 de femei și să le sprijine pe acelea care vor să își dezvolte propriile afaceri.  Prin cursuri de specializare sau prin finanțări avantajoase, participantele la proiect sunt încurajate să își pună în aplicare ideile cele mai ambițioase, transformându-le în  afaceri profitabile, aducătoare de plus-valoare pentru piața din România. Mai mult decât atât, proiectul are în vedere și realizarea unui centru educațional pentru copiii persoanelor care caută asistență, menit să le ofere celor mici, în mod gratuit, servicii de îngrijire și asistență, în timp ce părinții lor muncesc.  În plus, transportul către și de la centru este și el asigurat și gratuit.

„Avem foarte multe participante care, toată viața lor s-au temut să aibă datorii la stat sau să nu își dezamăgească familia și și-au pus singure piedici în îndeplinirea viselor. Sunt idei și idei, unele care necesită o finanțare serioasă pentru startup, dar și altele care necesită doar curaj. Noi le susținem pe ambele. Dar nu banii, ci curajul transformă o idee bună într-o afacere.”, declară Amedeea Enache, director executiv al Fundației Estuar.

„De una singură este foarte greu să reușești, mediul românesc de afaceri nu este cel mai favorabil nouă, femeilor. Însă proiectul Fii Indepententă, cu sprijinul lui, consilierii lui mi-au dat avântul de care aveam nevoie. Ideea de business mi-a venit în timp ce făceam cursul de recalificare, unde nu doar că înveți lucruri noi, dar cunoști tot felul de persoane care îți dau curajul să faci ceea ce visezi”, povestește Monalisa Chipurici, protagonista uneia dintre poveștile de succes generate de proiect.

Pe lângă pregătire și consultanță, proiectul implementat de Fundatia Estuar în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, Fundația "Prețuiește Viața", SC IMA GROUP SRL si Opportunity Associates Romania premiază cele mai bune zece planuri de afaceri propuse de cursantele lor  și sprijină atât pregătirea, cât și imlpementarea acestora.

Mai multe detalii pe www.fiiindependenta.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea