Cariera

#job #interviu #loc de munca #angajator #angajat

“De ce ar trebui sa te angajez?”

“De ce ar trebui sa te angajez?” este intrebarea pe care o vei auzi aproape la orice interviu. Desi pare o intrebare aparent nevinovata, raspunsul tau este crucial, pentru ca poate fi “cireasa de pe tort” care iti va aduce jobul mult dorit sau dimpotriva, te va conduce catre esec.

 

Intrebare cu doua taisuri, profita de aceasta oportunitate pentru a straluci in fata celorlalti candidati.

In primul rand, evita glumele sau intrebarile retorice cu aer inteligent. Interviul reprezinta un proces destul de serios, iar un raspuns gresit te poate elimina imediat din cursa pentru job. In plus, un om care se ia in deradere nu prezinta atat de multa credibilitate; bineinteles, totul depinde foarte mult si de mediul in care lucrezi. De multe ori insa, te expui riscului de a-ti primi replica si poate nu chiar in cel mai placut mod.

Angajatorul vrea sa afle ce anume te face special in fata celorlalti, care sunt calitatile sau educatia care te diferentiaza si te scoate din multime. In plus, competitia fiind atat de stransa, elementul noutatii devine, de multe ori, un avantaj puternic. Pregateste-te sa argumentezi care este acel element de noutate pe care il aduci companiei respective si jobului pe care vrei sa il occupi.

Asadar, inainte de a te prezenta la interviu, formuleaza-ti un raspuns la aceasta intrebare cruciala care sa includa urmatoarele arii de interes:


1.    Calitatile si aptitudinile tale
2.    Cunostintele tale despre companie si despre postul la care aspiri
3.    Capacitatea ta de a lucra in echipa
4.    Care sunt pretentiile tale financiare
5.    Daca ai sau nu posibilitatea de a indeplini mai mult decat task-urile incluse in fisa postului

 

Pentru a raspunde corespunzator la criteriile de mai sus, este foarte important sa te documentezi temeinic despre firma respectiva, postul pentru care aspiri, care sunt calitatile de care ai nevoie pentru un astfel de job etc.

Intotdeauna va exista cineva cu o mai buna educatie sau cu mai multa experienta decat tine, insa tocmai de aceea, dupa analizarea CV-ului se organizeaza o serie de interviuri. In felul acesta, angajatul isi poate baza alegerea nu numai pe informatia oficiala, dar si printr-o analiza a personalitatii candidatului, a capacitatii acestuia de a se sustine prin argumente si fapte, puterea de a lupta pentru ceea ce isi doreste; toate acestea isi vor gasi corespondent si in atitudinea vis-a-vis de locul de munca.

Nu uita sa iti organizezi informatia, in special pe cea care tine de diversele situatii pe care le-ai experimentat la joburile anterioare, situatii in care a trebuit sa iei decizii importante si in care ai reusit sa contribui la succesul companiei respective.

Lasa la o parte exemplele mediocre si mizeaza pe cel care iti pune cel mai bine in valoare calitatile: faptul ca ai reusit sa coordonezi o echipa de oameni, ca ai luat decizii care au contribuit la succesul firmei respective. Pune accent pe rolul tau crucial in cadrul unui colectiv si modul in care ai reusit sa avansezi rapid sau cel putin sa te faci remarcat. Niciun alt candidat nu iti poate imita experienta proprie, asa ca ai toate sansele sa te pozitionezi in fata celor care nu au stiut sa puna punctul pe "I" atat de bine ca tine.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea