Cariera

#interviu #cariera #loc de munca #angajare #curriculum vitae #job

Cum sa te „vinzi” la interviu

Interviul nu reprezinta o simpla conversatie in care angajatorul afla mai multe despre tine, ci este intr-adevar o ocazie de a te „vinde” ca si profesionist in domeniul tau. De aceea, este important sa iti creezi o strategie de prezentare prin care sa iti evidentiezi atuurile si sa te recomanzi drept cel mai bun angajat.

 

Iata cateva modalitati prin care iti poti convinge angajatorul ca esti persoana potrivita pentru job:

 

Gandeste precum intervievatorul

 

Inainte de a raspunde la orice intrebare a intervievatorului, gandeste-ti raspunsul din punctul acestuia de vedere. Daca esti rugat sa spui mai multe despre educatia ta, intreaba-te daca intr-adevar este interesat de traseul tau educational sau vrea de fapt sa afle mai mult despre ce ai invatat din acea experienta.

De aceea, atunci cand vorbesti despre experienta de lucru, este important sa mentionezi orice job, fie chiar si de scurta durata, care a contribuit la dezvoltarea aptitudinilor necesare locului de munca pentru care aplici. Gandind astfel, ai mai multe sanse de a oferi raspunsurile pe care angajatorul vrea sa le auda si de a obtine jobul.

 

Ofera-i raspunsuri cheie

 

Un CV nu face altceva decat sa il informeze pe angajator despre trecutul tau profesional. Interviul ii va comunica cine esti si care este valoarea ta ca angajat. Acestea trebuie sa devina cheia fiecari mesaj pe care il transmiti angajatorului.

Gandeste-ti frazele ca pe niste titluri din ziar. Un titlu cu adevarat bun cuprinde esenta unui articol. Un raspuns bun are aceeasi calitate.

Atunci cand, de exemplu, angajatorul te intreaba mai multe despre anii de facultate, nu ii spune povesti despre prietenii pe care ti i-ai facut sau cursurile urmate; este plictisitor si cu siguranta nu esti prima persoana care procedeaza in felul acesta. Vorbeste-i despre ce ai invatat, cum ai invatat sa te descurci pe cont propriu, sa lucrezi in conditii de stres, ca parte a unei echipe etc. Acestea reprezinta mesajele cheie si totodata informatia pe care angajatorul vrea sa o auda.

 

Foloseste-te de puterea exemplului

 

Pentru fiecare afirmatie pe care o faci despre tine, pregateste si un exemplu care sa demonstreze lucrul respectiv. Nu face afirmatii gratuite pentru ca, daca angajatorul vrea sa aprofundeze mai mult un anumit subiect, iar tu nu ai exemple care sa sustina cele spuse, acesta isi va da seam\a ca te lauzi degeaba si iti taia din sansele de a obtine jobul.

 

Evita capcana „Spune-mi mai multe despre tine”

 

Aceasta este intrebarea pe care multi dintre candidati nu o inteleg cum se cuvine si prefera sa ofere un mic rezumat al CV-ului lor. Pentru ca o astfel de intrebare reprezinta de multe ori si inceputul interviului, pregateste-te sa raspunzi corespunzator.

In primul rand, nu ii oferi angajatorului rezumatul CV-ului, pentru ca va deveni plicitsitor. Ceea ce vrea sa auda, de fapt, sunt motivele pentru care te afli la interviu si ce anume iti doresti de la compania respectiva. Daca, de exemplu, ai terminat Facultatea de Litere, atunci iti poti formula raspunsul astfel: „Am terminat Facultatea de Litere, specializarea Romana-Engleza si as dori sa ocup o pozitie ca asistent redactie. Cred ca experienta pe care am acumulat-o lucrand pentru diferite edituri mai mici, combinata cu pasiunea mea pentru scris, ma recomanda pentru postul oferit de compania dumneavoastra.” Ii oferi astfel angajatorului o multime de informatii pretioase, la obiect si de interes direct atat pentru tine, cat si pentru acesta. 

 

Ofera un mesaj relevant

 

Orice persoana care lucreaza in domeniul vanzarilor iti poate spune ca, daca vrei sa ai succes, trebuie sa te adresezi direct nevoilor cumparatorului. Aceeasi regula se aplica si la un interviu. Daca angajatorul te intreaba care sunt calitatile tale, nu trebuie sa faci pur si simplu o insiruire, ci sa le corelezi cu nevoile angajatorului.

De exemplu, nu mentiona faptul ca poti lucra bine in conditi de stres, ci precizeaza-i acestuia ca intelegi ce inseamna presiune unui termen limita si ca experienta ta anterioara de lucru dovedeste faptul ca intr-adevar poti lucra foarte bine in conditii de stres. Astfel oferi semnificatie mesajului, iar angajatorul va tine minte raspunsurile tale.

 

Raspunde la obiect

 

De multe ori incepem sa vorbim despre un anumit lucru, insa ne pierdem in detalii si totodata, pierdem si raspunsul initial pe care vroiam sa il oferim, ajungand sa vorbim despre un alt lucru. Inainte de a oferi un raspuns angajatorului, fa o scurta pauza, gandeste-ti rapsunsul, iar atunci cand ai terminat, opreste-te si asteapta urmatoarea intrebare. Un mesaj fara sfarsit nu va avea nicio semnificatie si il va plictisi pe intervievator.

Sursa foto : myesllab.files.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea