Cariera

#interviu #grup #angajare #job #loc de munca #angajator

Cum sa te porti la un interviu in grup

Un interviu in grup se poate dovedi mai stresant decat cel individual, mai ales atunci cand esti luat prin surprindere. Daca stapanesti insa situatia, aceasta ar putea fi ocazia sa demonstrezi de ce tocmai tu esti cea mai potrivita persoana pentru jobul respectiv.

Iata cateva sfaturi care iti vor arata cum trebuie sa te porti la un interviu in grup.
 

Fii pregatit

 

Atunci cand fixezi ora la care vei participa la interviu, intreaba daca vei lua parte la un interviu de grup sau unul individual. In felul acesta nu vei risca sa fii luat pe nepregatite si vei avea ceva timp la dispozitie pentru a-ti face "temele".

Inainte de interviul de grup, alcatuieste o lista cu trei caracteristici asociate jobului pe care il doresti si fii pregatit sa demonstrezi ca si tu ai acele calitati. De exemplu, daca vrei sa fii intr-o pozitie de a coordona si organiza evenimente, atunci pe lista ta ar trebui sa se situeze experientele care ti-au solicitat calitatile de bun manager si organizator.
 

Analizeaza situatia

 

Odata ajuns la interviul de grup, incearca sa iti faci o idee despre persoanele care vor evalua candidatii. De obicei, se vor afla mai multe persoane in acea incapere care vor analiza fiecare miscare a candidatilor. Incearca sa ghicesti cine ar avea cuvantul de spus in ceea ce priveste angajarea. De cele mai multe ori, persoana cea mai tacuta, care ii observa pe cei din jur, are ultimul cuvant de spus. Cu toate acestea, arata respect si o atitudine profesionista atat fata de evaluator, cat si fata de contracandidatii tai.

 

Fa-te auzit

 

Daca interviul este structurat ca un dialog deschis, atunci asigura-te ca vocea ta este auzita, insa nu cu pretul de a-i intrerupe pe ceilalti. In caz contrar, dovedesti ca nu ai o atitudine fair-play si deci nu este chiar cea mai indicata persoana pentru a lucra intr-o echipa. Daca intr-adevar ai ceva important de spus, atunci asteapta-ti randul sau cel putin asteapta pana cand celalalt candidat termina de vorbit. In acelasi timp, evita sa domini intreaga discutie. Dovedesti, inca o data, ca nu esti un bun team player. Daca esti insa o persoana care vorbeste de obicei mai incet, acum este momentul sa ridici putin volumul, pentru ca vocea ta sa nu se piarda in anonimat.

 

Dovedeste ca te descurci in situatii limita

 

Pentru ca mai multe persoane sunt intervievate in acelasi timp, nu vei avea prea mult timp sa iti formulezi raspunsurile. Daca cineva intervine pentru ca deja are raspunsul la intrebare, nu te grabi sa il intrerupi pentru a-ti expune punctul de vedere. Decat sa formulezi un raspuns nesatisfacator, mai bine ii lasi pe ceilalti si ceri permisiunea de a interveni atunci cand ai reusit sa iti organizezi gandurile. Pe cat posibil insa, mascheaza panica si treci "gratios" peste momentul de impas.

 

Fii pregatit sa intervii cu informatii suplimentare

 

Avand in vedere ca este un interviu in grup, ar trebui sa te astepti la faptul ca cineva dinaintea ta ar putea sa ofere angajatorului raspunsul gandit de tine. Daca te afli in aceasta situatie, incearca sa te orientezi rapid si sa vii cu o fraza care sa completeze ceea ce tocmai a spus celalalt candidat. Acest lucru ii va arata angajatorului ca esti o persoana care stie sa asculte si ca ai o pozitie solida, pe care esti gata sa o argumentezi.

 

Relationeaza cu ceilalti candidati

 

Intr-un interviu in grup, este posibil ca angajatorul sa va imparta in grupe mai mici si sa va dea sa rezolvati anumite taskuri. Prin acest exercitiu vrea sa observe ce roluri jucati fiecare in cadrul unui colectiv si cum reusiti sa relationati si sa comunicati cu cei din jur. Este momentul sa arati ca esti angajatul perfect. Incearca sa te impui printr-un stil prietenos, venind cu idei si entuziasm. Ideal ar fi sa ii castigi pe ceilalti si sa improvizezi la fata locului, insa totodata, trebuie sa demonstrezi ca te pricepi la fel de bine atat sa primesti critici, dar sa le si formulezi in mod obiectiv.

 

Pune intrebari inteligente

 

Angajatorii apreciaza aplicantii care stiu sa puna intrebari inteligente, pentru ca acest lucru demonstreaza faptul ca aplicantul respectiv este interesata de job si de companie si in consecinta, s-a documentat inainte de interviu. De asemenea, aceasta este o modalitate foarte usoara de a iesi in evident, pentru ca vor fi destule persoane nepregatite. Nu uita deci sa te documentezi temeinic inainte de a te prezenta la interviu.

Tine minte faptul ca un interviu in grup necesita aceeasi pregatire ca si cel individual. De data aceasta insa, trebuie sa actionezi strategic, in functie de ceilalti candidati si sa te folosesti de slabiciunile acestora pentru a iesi in evidenta.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea