Cariera

#interviu #job #loc de munca #angajat #angajare #angajator #curriculum vitae

Cum sa te comporti la un interviu

Inca din primele secunde ale interviului, angajatorul incepe sa iti observe comportamentul. Trecand de multe ori prin aceasta procedura, angajatorul este un observator fin al gesturilor non-verbale si poate „citi” candidatul dincolo de cuvinte. Atitudinea devine asadar o carte de vizita , ce iti poate obtine jobul dorit sau dimpotriva, te poate elimina din cursa.

 

Prima impresie conteaza

 

In orice imprejurare, prima impresie este cea care conteaza, pentru ca, in cazul unui efect negativ, este foarte greu sa treci peste aceste momente. Interviul nu va dura foarte mult, asa ca prima impresie are un rol deosebit. Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont daca vrei sa faci impresie buna:

 

  • Fii politicos, nu numai cu angajatorul, dar si cu persoanele pe care le intalnesti inainte a incepe interviul, cum ar fi candidatii care isi asteapta randul, secretara sau receptionista etc. Gesturi marunte, precum un salut de politete si un zambet pe buze poate face minuni, mai ales dupa ce ai incheiat interviul si angajatorul poate fi influentat si de parerea celor din jur.

 

  • In sala de asteptare, poarta-te cu persoanele care trec pe langa tine ca si cum fiecare dintre acestia ar putea fi intervievatorul: zambeste discret si nu te arata plictisit sau impacientat.

 

  • Intampina-ti intervievatorul cu o strangere ferma de mana si un zambet politicos.

 

  • Ramai in picioare pana cand angajatorul te invita sa iei loc.

 

  • Imbraca-te in functie de codul vestimentar al companiei.

 

  • Nu vorbi la telefonul mobil inainte de a intra la interviu. Incearca sa iti pui gandurile in ordine si sa lasi problemele personale la o parte, cel putin pana cand treci de aceasta etapa.

 

Ai incredere in tine

 

Nu intra la interviu avand o atitudine de om deja invins. Nu poti fi dezamagit sau plat inca din primele secunde ale interviului. Toti angajatorii isi doresc o persoana energica, dinamica, ce poate inspira si insufleti oamenii din jur. Atitudinea blazata te va taia rapid de pe lista candidatilor la job.

Pe de alta parte, nu duce increderea in sine pana la extrem. Nu te arata increzut sau chiar narcisist. Putina modestie nu strica, atunci cand iti prezinti realizarile tale. Daca nu stii cat de departe sa mergi cu afirmatiile, ai grija pur si simplu sa nu intri foarte mult in detalii. Angajatorul iti va cere amanunte daca va dori acest lucru.

 

Mentine o atitudine pozitiva

 

Indiferent de ceea ce se intampla pe parcursul interviului, chiar daca faci si o gafa, incearca sa mentii o atitudine pozitiva si sa gasesti o modalitate de a trece cu usurinta peste momentele dificile. Nu te arata rusinat de ceea ce spui, neincrezator sau dezamagit. Chiar daca vei fi angajat, tot vei mai face greseli. Important este modul in care reusesti sa treci peste acestea si solutiile gasite pentru a repara situatia. O atitudine pozitiva poate chiar sa salveze un interviu dezastruos.

 

Mentine contactul vizual

 

Chiar daca interviul nu este chiar cea mai confortabila situatie pentru tine, incearca sa te uiti cat mai mult in ochii angajatorului, fara sa iti indrepti privirea spre alte lucruri. In caz contrar, risti sa pari distras si neinteresat de lucrurile discutate.

 

Atentie la limbajul corporal

 

Niciun gest de-al tau nu va scapa de analiza amanuntita a angajatorului. Atunci cand te domina nervii sau emotiile, tinzi sa uiti de importanta limbajului corporal. Este important sa nu transmiti semnale gresite, care te pot duce la pierderea unui viitor job. Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le eviti:

 

  • Evita sa gesticulezi prea mult cu mainile – poate arata o lipsa de neincredere in fortele proprii si ii va distrage atentia angajatorului.

 

  • Nu iti musca buzele intre fraze; poti da impresia ca minti.

 

  • Nu ridica din umeri atunci cand nu stii raspunsul la o intrebare. Ia-ti cateva secunde de pauza, pastreaza-ti calmul si incearca sa gasesti un raspuns plauzibil fara sa te fastacesti.

 

  • Nu iti tine bratele incrucisate; aceasta pozitie transmite din start o atitudine superioara, defensiva, care fara sa ne dam seama, ne deranjeaza.

 

  • Odihneste -te in noaptea dinaintea interviului. Daca vei incepe sa casti pentru ca nu ai reusit sa dormi suficient, ii vei da impresia angajatorului ca te-ai plictisit.


Sursa foto : lifespy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea