Cariera

# alegere loc de munca # loc de munca bine platit #loc de munca

Cum sa iti alegi un loc de munca bine platit

Toata lumea isi doreste un venit stabil si indestulator. Iar atunci cand ne alegem o cariera salariul este factorul determinant, influentat, desigur, de ceea ce ne place sa facem sau de talentele noastre. Insa, de la dorinta de a avea o profesie si pana la a fi actor pe piata muncii, este un pas foarte mare care consta in pregatire si efortul pe care trebuie sa le depui pentru a-ti indeplini telul.

Cu totii stim ca sunt locuri de munca in IT care sunt foarte bine platite. Insa, nu toata lumea are abilitatile necesare pentru a le ocupa. Sunt si alte domenii care pot sa iti aduca un venit mai mult decat decent. Iata care sunt cele mai bine platite locuri de munca si cum poti sa le obtii.

IT, tehnologia informatiei

Cel mai banos domeniu de activitate din Romania este IT. Cu aproximativ 125.000 de angajati, acesta ofera un salariu de peste 7000 de lei lunar, in medie. Specialistii estimeaza ca numarul de angajati in domeniu va creste in anii urmatori, insa tot ei reclama si lipsa de personal calificat. In cazul in care nu ai terminat studii de profil, sau nu vrei in mod deosebit sa faci o facultate de informatica, poti oricand sa optezi pentru cursuri de specializare in domeniu.

Telecomunicatii

Industria de telecomunicatii este din ce in ce mai cautata, avand in vedere ca este in continua crestere. De la 5G la implementarea de noi tehnologii, comunicatiile ofera locuri de munca bine platite pentru personalul calificat. Cea mai cautata pozitie este cea de network engineer (inginer de retea) si este platita in medie cu 5.700 de lei.

Industriile petroliera si de extractie a gazelor naturale

Inginerii petrochimisti sunt dintotdeauna platiti bine. Un salariu pentru un astfel de post cu vechime in munca poate ajunge chiar si la 4000 de euro. Dar si cei care nu ocupa posturi calificate au parte de un salariu decent. Acelasi lucru se poate spune si despre cei care lucreaza in industria de prelucrare a petrolului si gazelor naturale. Trebuie sa stii, insa, ca pentru a lucra in aceasta industrie trebuie sa urmezi studiile unei facultati de profil, deoarece sunt foarte putine sansele unei recalificari ulterioare. De asemenea, salariile mari sunt legate si de perioada lunga de calificare in acest domeniu. Daca iti place chimia, atunci poti sa te orientezi spre un loc de munca sub umbrela acestei industrii.

Transporturi aeriene

Daca iti place sa calatoresti, atunci industria transporturilor aeriene este pentru tine. Atat pilotii cat si personalul de bord au salarii peste medie. La fel se poate spune despre personalul tehnic care lucreaza in aeroporturi. Veniturile peste medie se explica prin cerintele foarte specifice pentru fiecare job in parte. De asemenea, riscurile la care se supun acesti oameni trebuie luate si ele in calcul.

Industria asigurarilor

Asiguratorii si brokerii de fonduri de pensii private au si ei un venit peste medie, de cele mai multe ori in functie de portofoliile detinute. Aceste locuri de munca, de cele mai multe ori, sunt flexibile, ceea ce ar putea fi un avantaj. De asemenea, nu sunt intotdeauna cerute studii economice pentru a face parte din aceasta breasla. Poti sa urmezi cursuri de recalificare pentru a te angaja in domeniu.

Editare foto/video

Desi nu este o industrie in sine, ci doar o ramura, editarea este bine platita. Este important sa ai experienta digitala. Fie ca vorbim de editare video, fie de foto, nu trebuie sa ai neaparat studii superioare in domeniu. De cele mai multe ori un portofoliu bine pus la punct te ajuta mai mult decat studiile. Desigur, trebuie sa fii mereu la curent cu ultimele tehnologii si tehnici. Insa, daca esti interesat de acest domeniu, poti sa castigi mai mult decat decent doar in baza expertizei tale tehnice.

Fie ca te pregatesti sa urmezi o facultate sau doar vrei sa iti schimbi calificarea, este important sa stii ce industrii ofera locuri de munca bine platite. Odata ce ai indeplinit etapa educatiei, poti oricand sa cauti cu ajutorul site-urilor de recrutare precum MyNextJob joburi in industria IT software, sau in orice alt domeniu. Important este sa iti alegi cariera si in functie de ceea ce iti place sa faci. Astfel, vei fi mai motivat sa perseverezi in domeniul ales si in final, sa ai un salariu peste medie.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea