Cariera

#bilete la ordin #stabilitate #business

Cum pot fi utilizate biletele la ordin pentru stabilitatea unui business?

Biletele la ordin reprezinta unul dintre principalele instrumente financiare folosite in relatiile comerciale. Aceste titluri comerciale de valoare se aseamana cu cambia si sunt reglementate de Legea nr. 58/1934. Prin intermediul inscrisurilor de acest fel o persoana, numita emitent sau subscriitor, se obliga sa achite o suma de bani la scadenta unei alte persoane ce are calitatea de beneficiar, ori la ordinul acesteia. Eliberarea unui bilet la ordin presupune crearea unor raporturi juridice doar intre doua persoane si are numeroase avantaje pentru stabilitatea afacerilor. Iata cum pot fi utilizate in practica aceste instrumente:

Pentru decontare intr-un termen scurt

Biletul la ordin se afla pe lista valorilor de incasat, alaturi de cec, warrant sau cambie, aflate in posesia beneficiarului pentru a le deconta intr-un timp scurt. Un astfel de inscris economic poate fi obtinut de la bancile cu care lucreaza companiile si se elibereaza atat clientilor persoane fizice cat si societatilor comerciale. Acest instrument financiar asigura stabilitate unui business intrucat firma primeste promisiunea ca clientul ii va achita o anumita suma de bani la scadenta ori la ordinul sau. Atunci cand vorbim de eliberarea unui bilet la ordin trebuie sa existe si un raport juridic intre cele doua parti, iar in derularea platilor intervin si institutiile bancare la care emitentul si beneficiarul au deschis cont.

Un bilet la ordin este un titlu girabil, formal si complet, care cuprinde obligatia neconditionata pe care si-o asuma emitentul de a plati in favoarea beneficiarului. Acesta poate fi si transmis, iar dobanditorul va deveni titularul unui drept propriu, care este un drept nou si nu unul derivat din cel al transmitatorului. Asta inseamna ca beneficiarul poate folosi biletul la randul sau nu pentru decontare, ci pentru plata unui furnizor caruia ii transmite instrumentul ca sa incaseze respectiva suma de bani.

Sub forma de garantie pentru recuperarea banilor

In relatiile comerciale, biletele la ordin reprezinta o garantie pentru companii ca isi vor recupera anumite sume de bani. Ca forma, un astfel de instrument inseamna o recunoastere a datoriei pe care debitorul o are fata de creditorul sau. Un bilet la ordin poate fi si avalizat, adica apare o garantie suplimentara in procesul de decontare. Avalizarea presupune ca instrumentul financiar sa fie semnat de inca o persoana fizica sau juridica, care isi asuma obligatia de plata in aceeasi masura ca emitentul si poarta denumirea de avalist. In cazul in care cel care a eliberat biletul la ordin nu achita suma de bani datorata, beneficiarul poate executa silit si avalistul. Mai exact, un bilet la ordin avalizat garanteaza indeplinirea obligatiilor asumate de catre unul din semnatarii acestuia.

Utilizarea biletului la ordin ca garantie apare foarte des si in practica bancara, atunci cand compania contracteaza un imprumut si trebuie sa garanteze respectarea conditiilor creditului prin emiterea unui bilet la ordin in alb. Institutia financiara pastreaza instrumentul ca garantie pentru plata sumelor imprumutate si a dobanzii aferente imprumutului, dar nu mentioneza valoarea care trebuie platita. In relatiile comerciale dintre firme acest lucru este intalnit mai rar deoarece persoanele juridice folosesc bilete completate.

Ca titlu executoriu in caz de neplata

Principalul avantaj al unui bilet la ordin redida in faptul ca, la scadenta, acesta devine titlu executoriu. Este impropriu spus va instrumentul se foloseste in acest fel, ci inseamna ca daca debitorul nu si-a achitat datoria, creditorul poate sa treaca direct la executarea silita a emitentului. In acest sens, se elimina faza indelungata a judecatii si obtinerii unei hotarari definitive care abia ulterior sa fie investita cu formula executorie.

Biletul la ordin este un instrument financiar de plata, prin care o entitate poate plati anumite sume de bani datorate furnizorilor si, totodata, isi poate asigura o garantie pentru recuperarea banilor investiti.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea