Cariera

#piata muncii #angajat #criza

Cum poate angajatul roman sa lupte cu criza

Disponibilizari, somaj tehnic , industrii economice in cadere, scaderi sau inghetari ale salariilor – aceasta este perspectiva pe care o ofera piata muncii afectata de criza economica. Despre ce poate face insa angajatul roman pentru a supriavietui crizei, aflati din randurile care urmeaza.

Ce poate face un angajat care lucreaza intr-o industrie cu probleme? Cum se poate adapta el la conditiile de criza? Ce masuri ar trebui sa adopte pentru a fi ferit de efectele negative cu care se confrunta deja o parte dintre salariati? Isi poate ajuta cariera pentru a nu fi prins in valul de persoane afectate radical? Acestea sunt intrebarile pe care si le pune probabil fiecare roman aflat in acest moment pe piata muncii.

Sfaturi de aplicat in caz de criza

In cazul in care se afla deja intr-una dintre industriile afectate deja de criza, precum cea auto, textila sau imobiliara, in mod firesc salariatul de intreaba care sunt cele mai la indemana masuri pentru el astfel incat criza sa treaca pentru el cat mai usor posibil. Primele sfaturi pe care le dau specialistii din firmele de recrutare si plasare de personal se refera la auto-evaluare si orientarea spre schimbarile rapide: “Trebuie sa-ti evaluezi punctele forte si sa vezi cum te poti adapta noilor cerinte de pe piata. Pana si firma la care lucrezi deja poate sa ceara mai mult in aceste conditii, asa ca trebuie sa te mulezi pe noile asteptari”, considera Mihaela Butnaru, consultant de plasare de personal.

La aceasta se adauga si raspunsurile la cateva intrebari care il pot ajuta pe angajat sa mearga mai departe. “Fiecare dintre noi ar trebui sa se intrebe in astfel de momente ce face bine si ce nu. Iar cei care au probleme la job, ar trebui sa isi analizeze foarte bine abilitatile si experienta care ii diferentiaza de alti oameni, ce pot oferi ei si nu pot altii. Pentru asta trebuie sa fie capabili sa isi transfere experientele, aptitudinile in alte domenii, sa se adapteze din mers”, adauga consultantul.

Reorientarea in cariera, o solutie

Una dintre solutiile pe care le au la indemana salariatii din industriile problema este reorientarea in cariera. “Hotaraste-te ce vrei sa faci mai departe si cum experienta si cunostintele acumulate te pot ajuta in tranzitia de la o cariera la alta. Vorbeste cu prietenii, familia, documenteaza-te pe internet si consulta-te cu colegii de munca - din trecut sau de acum - pentru idei si referinte. Odata ce ai stabilit ce abilitati transferabile detii si ce vrei sa faci, analizeaza critic zonele din CV unde ai putea avea deficiente in experienta si cunostinte. Gandeste-te la un training util si la orice stagiu de practica sau voluntariat prin care ai o minima legatura cu noul domeniu. Si cel mai important: convinge un angajator ca poti face respectivul job”, ii sfatuiesc pe candidati consilierii firmei de recrutare MyJob.ro. Orientarea ar trebui sa se faca spre domenii care sunt in dezvoltare sau despre care se crede ca nu vor fi afectate de criza, cum ar fi cel farmaceutic sau al vanzarilor.

Angajatul aflat fata in fata cu perspectiva problemelor iscate de criza economica poate alege o cariera de liber profesionist, aceasta in cazul in care meseria si aptitudinile ii permit. Si in cazul acestei optiuni, dar si in cel in care jobul nu se schimba, consultantii MyJob considera ca o idee buna ar fi reluarea contactelor: “ar trebui sa reiei legaturi mai vechi, sa iti maresti sansele de a profita de oportunitatile din diverse companii. Un telefon, un e-mail sau chiar si o vizita pot constitui un bun punct de pornire”. Iar daca jobul temporar ramane singura solutie pentru a obtine un venit, in conditii de criza, o astfel de solutie nu ar trebui ocolita.

Criza loveste din ce in ce mai puternic si in restul lumii

Situatia pe piata muncii nu este diferita nici la nivel mondial: SUA au ajuns la un record negativ de peste 160 de mii de disponibilizati , in Europa numarul somerilor creste si salariile sunt si ele inghetate. In aceste conditii firmele mari au inceput sa se gandeasca la fidelizarea angajatilor performanti, la motivarea acestora si aplicarea unei culturi organizationale focusata pe siguranta pentru salariati.

O alta observatie a specialistilor in resurse umane arata faptul ca in aceasta perioada oamenii “tin cu dintii” de jobul lor. Conform consultantilor in HR, citati de Ziarul Financiar (ZF), “este posibil ca anul acesta situatia sa se schimbe, iar mutarile din companii sa se faca cu mai mare greutate, fie din cauza fricii de a nu pierde locul de munca ori pentru ca angajatorii deja nu mai iau in seama pretentiile prea mari ale candidatilor. Mai mult decat atat, atitudinea candidatilor incepe sa se schimbe”.

In plus, “pe langa faptul ca va exista o stabilitate mult mai mare anul acesta, precum si o scadere a pachetelor salariale ca pretentii, fata de anul trecut, cand angajatii au fost intr-o goana continua dupa bani, acum nu isi vor mai permite sa faca promisiuni fara sa le respecte, mai ales sa spuna ca vin la interviu si sa nu mai apara. Totodata, oamenii sunt mai interesati, mult mai deschisi ca inainte”, crede Daniela Necefor, managing partner in cadrul companiei de executive search Total Business Solutions , citata de ZF.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea