Cariera

#codul muncii #concediere #performanta #viata profesionala

Criteriile de perfomanta, noua arma a angajatorilor pentru concediere?

Daca pana acum concedierea pe motiv de "necorespundere profesionala"era dificila, odata cu adoptarea Codului Muncii, angajatorii ar putea concedia mai usor angajatii care nu corespund criteriilor de performanta .

legislatia muncii s-a dovedit pana acum potrivnica angajatorilor care voiau sa opereze concedieri pentru "necorespundere profesionala". 

Greu de demonstat in instanta, concedierea pe motiv de "necorespundere profesionala" era anulata in instanta in 90% dintre cazuri, potrivit Realitatea.net. De cele mai multe ori, compania era obligata sa reincadreze pe post persoana concediata.

Noul Cod al Muncii include insa criterii de performanta si evaluare profesionala a salariatilor la angajare si pentru selectia angajatilor in cadrul concedierilor colective.

Angajatorul va avea dreptul de a stabili obiective de performanta individuala si obligatia de a prevedea criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Mai mult, in cazul concedierilor colective, criteriile privind evaluarea realizarii obiectivelor de performanta vor fi aplicabile inaintea criteriilor sociale, sustin avocatii de la Reff si Asociatii, citati de aceeasi sursa.

Doar 43.000 de romani au intrat in somaj in 2010 prin concedieri colective, fata de 350.000, prin disponibilizari curente de personal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea