Cariera

#coeficienti #lege #salarizare #bugetar #legea unica a salarizarii bugetarilor

Coeficientii noii legi unice a salarizarii bugetarilor, o alta schimbare?

legea unica a salarizarii bugetarilor ar putea suferi noi modificari. Surse guvernamentale au declarat aseara ca Guvernul ar fi putut cere miercuri ministerelor sa reduca din nou coeficientii din grila de salarizare a Legii unice, deoarece varianta actuala a salariilor bugetarilor nu este sustenabila pentru bugetul Romaniei.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice citati de Realitatea TV au declarat ca premierul ar fi putut cere miercuri ministerelor, in sedinta de Guvern, sa reduca din nou coeficientii functiilor din grila unitara de salarizare, astfel incat "salariile sa poata creste cu circa 20%, in conditiile in care se va decide ca salariul minim sa fie luat drept reper".

Executivul trebuie sa decida insa nivelul acelui coeficient 1 din grila, cel in functie de care se calculeaza restul salariilor, pentru a putea avea o imagine cat mai completa asupra viitoarei grile, in conditiile in care majorarea salariilor nu este sustenabila daca depaseste 20-30% pana in 2014-2015.

Potrivit Realitatea.net, in variantele noii grile discutate pana acum in cadrul Executivului si in negocierile cu sindicatele, coeficientului 1 ii era atribuita valoarea salariului minim pe economie, de 600 de lei in prezent, insa a fost luata in calcul si posibilitatea stabilirii unei valori fixe, pentru a elimina riscul ca, la orice crestere a salariului minim, sa se ajunga la cheltuieli bugetare de personal nesustenabile.

Un alt punct de stabilit ar fi si valoarea sporurilor pe care ar trebui sa le aiba bugetarii si cat vor reprezenta acestea din valoarea cheltuielilor salariale. In urma cu doua saptamani, Ministerul Muncii a diminuat coeficientii reper din grila salarizarii unice cu 40%, pentru ca majorarea salariilor din sectorul bugetar sa poata fi sustenabila, in timp ce pe piata, anumite ministere, precum cel al Justitiei, au ramas fara bani cu care sa plateasca sporurile angajatilor.

O alta optiune pe care o au guvernantii este cea a diminuarii numarului de bugetari in perioada urmatoare. Zilele trecute, mai multi oficiali ai Guvernului au declarat ca numarul angajatilor din sectorul bugetar ar trebui sa scada cu circa 200.000 in urmatorii trei ani, pentru ca majorarea salariilor pe Legea unica sa poata fi sustinuta de buget.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea