Cariera

#angajati concediu #schimbari Codul Muncii #codul muncii

Codul Muncii: Angajatii - fericiti, patronii – nemultumiti

 

Concediu de odihna proportional cu cat muncesti si bani mai multi pentru orele suplimentare, doua dintre vestile bune pentru angajati, conform modificarilor aduse Codului Muncii, ii nemultumeste pe patroni.

Potrivit noii legi, care aduce modificari la Codul Muncii, in situatia in care nu ti-ai luat concediu de odihna in 2015, de exemplu, ai timp 18 luni sa recuperezi aceste zile. Pana acum, angajatorul era obligat sa-ti dea concediul de odihna neefectuat in termen de 12 luni.

in plus, zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi compensate cu bani, atunci cand angajatul paraseste locul de munca. De asemenea, angajatii temporar nu pot avea un salariu mai mic decat cel pe care ii au salariatii permanent care presteaza acelasi tip de munca.

Patronii, nemultumiti

Potrivit noii legi, nici durata concediului de odihna anual nu va mai fi scurtata daca ai o problema de sanatate sau daca esti nevoit sa lipsesti de la serviciu ca sa-ti ingrijesti copilul bolnav, asa cum se intampla pana acum.

Proiectul de modificare a Codului Muncii prevede si sporuri de 175% pentru cei care fac ore suplimentare si carora patronii nu le acorda zile libere. Pentru munca de weekend, sporul ar fi de 75% peste o zi obisnuita.

Toate aceste schimbari ii nemultumesc pe patroni, care spun ca unii angajati, de exemplu, isi vor lua concedii medicale fictive, ca sa se ocupe de orice altceva. Modificarile vor intra in vigoare dupa ce si deputatii isi vor da acordul.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea