Cariera

#concedieri angajati #CEDO angajati #convorbiri angajajti #angajat CEDO #cedo

CEDO: Sefii au voie sa "spioneze" mailurile angajatilor

Curtea Europene a Drepturilor Omului  a decis ieri ca angajatorii au dreptul sa supravegheze comunicatiile purtate pe internet de salariati in timpul orelor de lucru.

Decizia CEDO a fost luata dupa ce un inginer roman a facut plangere impotriva patronului sau, invocand incalcarea dreptului la intimitate.

Bogdan Barbulescu a reclamat faptul ca, in perioada in care era angajat in cadrul unei companii private, i-au fost monitorizate convorbirile purtate prin mesageria electronica, context in care a fost acuzat de catre angajator ca a folosit internetul in scop personal. Barbulescu a negat acest lucru, invocand folosirea internetului in relatia cu clientii.

In ciuda acestui fapt, Barbulescu a fost concediat pe motiv de incalcare a regulamentului intern care interzicea folosirea resurselor companiei in scopuri personale.

Angajatorul si-a justificat decizia de concediere prin faptul ca inginerul roman a folosit mesageria electronica nu doar in scop profesional, ci si pentru a comunica cu fratele sau si cu iubita sa.

Bogdan Barbulescu a dat companiain judecata, dar instantele din Romania nu i-au dat dreptate.
In consecinta, el s-a adresat CEDO.
In decizia emisa, CEDO apreciaza ca un angajator nu comite niciun abuz verificand daca salariatii sai isi indeplinesc atributiile profesionale in timpul orelor de lucru.

CEDO a apreciat ca in acest caz nu a fost incalcat art. 8 din Conventie, privind respectarea dreptului la viata privata si a familiei.
Totodata, CEDO a aratat ca justitia romana a pastrat un echilibru corect intre interesele angajatorului si respectarea caracterului confidential al corespondentei private, intrucat in instanta s-au folosit doar  transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau ca salariatul a folosit calculatorul companiei in interes personal in timpul programului de lucru, iar identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea