Cariera

#locuri munca vacante #locuri de munca

Cate locuri de munca vacante sunt in Romania

Rata locurilor de munca vacante in Romania, care reprezinta ponderea locurilor de munca neocupate, a fost de doar 0,9% in primul trimestru al anului (primul trimestru), jumatate din media de 1,9% in Uniunea Europeana si cu mult sub ratele din Germania (2,6%) sau Belgia (3,2%).

Cifrele reflecta starea pietei inainte de pandemia coronavirusului. Cu toate acestea, sunt relevante pentru dinamica fortei de munca dupa relaxare, atunci cand romanii care s-au intors din strainatate sunt susceptibili de a cauta un loc de munca.

Afirmatiile investitorilor cu privire la lipsa fortei de munca inainte de pandemie nu sunt sustinute de cifre - ceea ce nu inseamna ca sunt false.

Piata fortei de munca din Romania nu este suficient de transparenta (locurile de munca vacante nu sunt vizibile - rata locurilor de munca vacante este mica). Acest lucru nu va ajuta la pastrarea fortei de munca atunci cand cei care se intorc temporar acasa absolventi ai scolilor din afara vor trebui sa aleaga locul de munca si resedinta.

In 2020, salariul minim brut pe economie in Romania este de 2230 de lei, iar dupa plata impozitului catre stat angajatul ramane cu suma de 1347 de lei, bani care claseaza Romania pe penultimul loc din Europa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea