Cariera

#referinte #cv #job

Cat de mult conteaza referintele

Companiile vor sa fie sigure ca angajeaza persoana potrivita pentru job, insa pentru tine, obtinerea referintelor poate fi o munca destul de anevoioasa. Pe de alta parte, candidatii care prezinta la angajare au o sansa mai mare sa obtina postul respectiv. Cine sta intr-adevar sa verifice referintele? Care sunt cele mai bune persoane carora le poti cere referinte ? Iata cateva dintre cele mai importante intrebari referitoare la acest subiect si raspunsurile acestora.
Desi totul depinde de angajat si de politica firmei, referintele conteaza si iti adauga o bila alba la CV. Mai ales acum, cand competitia este atat de mare, referintele il asigura pe angajator ca persoana pe care a placut-o inca de la interviu este intra-devar omul potrivit pentru job.
Referintele nu constituie o garantie pentru angajator
Multe companii prefera sa sara peste acest pas, mai ales pentru ca nu doresc sa respinga un potential candidat care i-a impresionat pe baza unor referinte slabe. Din pacate insa, cateodata referintele vin mult prea tarziu, dupa angajare, de la colegii noului angajat.
In al doilea rand, un fost angajator nu va da informatii complete despre persoana respectiva, pentru ca fiecare vrea sa il sustina pe fostul angajat. Astfel, referintele nu mai prezinta valoare, cel putin nu in varianta unei astfel de verficari clasice.
Asta nu inseamna ca angajatorul nu iti poate verifica trecutul profesional in niciun fel. Surse ca LinkedIn , Facebook, probleme cu credite sau cazierul, toate acestea iti vor creiona un portret profesional si vor elimina subiectivitatea pe care ar da-o contactarea fostilor angajatori.
Cum sa faci alegerile potrivite
Ultimul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ii oferi angajatorului referinte inutile, insa multi candidati fac de a nu verifica indeajuns persoanele pe care le trec drept referinta in CV.
Ai nevoie de oameni care sa vorbeasca despre tine la modul profesionist, nu de un vecin amabil care sa spuna ce tip de treaba esti. Asadar, inainte de a oferi orice nume sau numar de telefon , asigura-te ca aceste persoane pot oferi informatii posibilului angajator in legatura cu aptitudinile tale, legate mai ales de jobul la care aspiri.
Nu are sens sa atasezi referinte in varianta scrisa CV-ului. Majoritatea angajatorilor vor astepta sa te cunoasca mai intai la interviu, apoi iti vor cere o lista de contacte. In loc sa iti chinui oamenii de referinta cu tot felul de hartii care nu vor avea niciun fel de impact asupra angajatorului, mai bine i-ai informa despre faptul ca vor fi contactati cat de curand, ce fel de intrebari pot primi si cum ar trebui sa raspunda la acestea, sau care este profilul jobului pentru care aplici.
Sfaturi utile:
  • Include referinte in CV doar atunci cand angajatoul ti le solicita.
  • Cauta referinte de la persoanele care intr-adevar te cunosc din punct de vedere profesional. Cere-le permisiunea de a fi inclusi pe lista de referinte.
  • Intreaba-i in mod direct daca pot oferi referinte pozitive. Daca ezita, atunci taie acea persoana de pe lista.
  • Trece un pic in vedere cu persoana de referinta ce fel de intrebari ar putea primi, care este profilul jobului pentru care candidezi, ce raspunsuri ar putea oferi si roag-o sa te sune imediat dupa ce a vorbit cu posibilul angajator.
  • Pregateste-ti persoanele de referinta sa vorbeasca despre aptitudinile tale, insa nu ar trebui ca toti sa spuna exact acelasi lucru. Sugereaza diferite puncte forte penru fiecare. Ideal ar fi ca persoanele pe care le mentionezi drept referinta sa fie de incredere, in caz contrar, taie-le de pe lista.
  • Ofera angajatorului date exacte despre persoanele de referinta si intreaba-i pe cei din urma cum ar dori sa fie contactati, via e-mail sau telefon.
  • Pregateste un profil care sa iti demonstreze aptitudinile si interesele.
  • Aplica pentru joburi de pe online care sa demonstreze interesul si trecutul tau profesional.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea