Cariera

#flexibilitate #angajatori #recrutare

Cat de flexibili sunt angajatorii in procesul de recrutare

Cand esti in cautarea unui loc de munca primele lucruri pe care le evaluezi se refera atat la ce poti oferi cat si la gradul de flexibilitate al angajatorului cu privire la respectarea asteptarilor tale specifice:
  • nivelul real de ocupare cu sarcini profesionale al timpului tau zilnic;
  • oferta pachetelor de relocare;
  • oferta salariala si bonusuri;
  • disponibilitatea programelor de formare profesionala;
  • flexibilitatea angajatorului cu privire la programele de reconversie profesionala.

Astfel, procesul de selectie devine bidirectional, atat persoanele care sunt in cautarea unui job cat si angajatorii care plaseaza oferte de locuri de munca incercand constant sa-si intersecteze interesele.

Sunt angajatorii din Romania suficient de flexibili in procesul de recrutare?

Aceasta este una din intrebarile la care a reusit sa raspunda un studiu recent realizat de Hipo.ro pentru anul 2016.

Orasele cu cea mai mare oferta de joburi

In anul 2016 principalii angajatori de pe piata romaneasca - respondenti ai acestui studiu - au avut oferte de joburi in Bucuresti (22,4%), joburi in Timisoara (17,3), Iasi (3,7%), Brasov (5,1%), Sibiu (4,5%) si Cluj (5,4%). Prin procente semnificative cu privire la numarul de programe de recrutare lansate s-au remarcat insa si o serie de orase mai mici, precum Arad, Alexandria, Botosani, Deva sau Bistrita.

Diferenta majora au facut-o, asa cum era de asteptat, categoriile de joburi plasate in diferite centre ale tarii:

  • in orasele mari (Bucuresti,Timisoara, Iasi, Brasov, Sibiu, Cluj) oferta de joburi a fost pentru pozitii de management si consultanta si specialisti in departamentele de Marketing, Comunicare, IT, Resurse Umane, Administrativ, Contabilitate si Telecomunicatii;
  • in orasele mai mici oferta a vizat locuri de munca in Transporturi, Productie, Turism, Achizitii-Logistica-Aprovizionare, Constructii, Inginerie, Controlul Calitatii, Aprovizionare si Vanzari.

Ce au oferit angajatorii in 2016

Daca in urma cu doar 2 - 3 ani termeni precum “joburi la distanta”, “relocare”, “recrutare pentru piata internationala” sau “reconversie profesionala” erau priviti cu rezerva si destul de rar inclusi in ofertele de joburi si oportunitatile de cariera, astazi tabloul general al pietei fortei de munca din Romania demonstreaza o schimbare semnificativa:

  • peste 30% din angajatorii au avut pozitii deschise pentru joburi part-time. Persoanele aflate la inceput de cariera sau cele care au activitati solicitante in plan personal cauta cu precadere astfel de joburi. Avantajul suprem al acestora este dat de faptul ca angajatul isi poate continua proiectele individuale asimiland, totodata, experienta profesionala si vechime in munca. Pentru angajator profitabilitatea decurge din zona alocarii resurselor financiare - salariile pentru joburile part-time clasandu-se, evident, sub media pietei:
  • 6% dintre angajatori au oferit pachete de relocare pentru atragerea de personal calificat. Colaborarea cu freelancerii si joburile la distanta nu isi gasesc aplicabilitate in orice domeniu.

Recrutarea de personal specializat pe anumite domenii este, de cele mai multe ori, o provocare mare pentru angajatori, in ciuda numarului generos de aplicatii pe diferite pozitii. Astfel, companiile si-au extins ofertele de angajare prin includerea pachetelor de relocare;

  • numarul oportunitatilor de cariera dincolo de granitele nationale a crescut, peste 27% din angajatori subliniind disponibilitatea ofertelor de munca in sucursale din spatiul international.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea