Cariera

Cartile pe teme de cariera - un ajutor sau nu?

Cariera a devenit un cuvant din ce in ce mai folosit in randul angajatilor si tinerilor care se pregatesc pentru o meserie. Iar notiunea de “managementul carierei” a inceput sa capete importanta din ce in ce mai mare in planurile de viata ale celor care se afla sau isi cauta drumul spre implinire profesionala. Si cum aceasta implinire contine si o latura teoretica , cartile pe teme de cariera au devenit un bun necesar in biblioteca. 

Cartile pe teme legate de cariera sunt nelipsite pe rafturile librariilor si in listele de titluri ale editurilor. In tara noastra majoritatea marilor edituri ofera astfel de aparitii editoriale pentru a veni in intampinarea nevoilor cititorilor in acest domeniu.

De exemplu editura POLIROM propune in acest sens Colectia CARIERA, SUCCES, PERFORMANTA , ofera Colectia BIBLIOTECA PERFORMANTEI IN CARIERA, editura BECK - Colectia Cariere, alte edituri prezentand astfel de titluri in cadrul unor colectii de resurse umane si cariera.

Rasfoind printre titlurile puse la dispozitie de aceste colectii de cariera se poate observa ca printre ele exista in majoritate lucrari traduse, apartinand unor autori straini, pe teme precum “Ghidul Carierei” (autor – Mark Parkinson, editura Beck), “Interviul de angajare. Cum sa raspunzi inteligent la orice intrebare” (de Susan Hodgson, editura Polirom), “30 de minute pentru a promova”(de Diana Cambridge, editura Beck), “ ” (autor Michael A. West, aparut la Polirom) sau “Managementul culturii organizationale. Pasi spre succes”( de Charles B. Dygert, Richard A. Jacobs).

Lucrarile de acest fel sunt instrumente bune pentru cei care doresc sa afle mai multe lucruri si sfaturi despre cariera si directii de dezvoltare in cariera, fie ca sunt la inceput de drum, fie ca au facut deja cativa pasi pe drumul profesional.  

Cei care au experimentat lectura pe teme de cariera “Mi-am cumparat mai multe carti despre cum sa te comporti la interviul de angajare, despre , dar am citit si multe din gama “how to” – cum sa promovezi, cum sa cauti invingatorul din tine, cum sa te controlezi sau sa iti suporti colegii. Nu pot spune altceva decat ca mi-au prins bine, am aflat multe lucruri pe care desi eu le intuiam, nu aveam si o dovada, ca sa-i zicem asa, pentru ele, asa ca m-au ajutat aceste lecturi”, povesteste Anca Mihaila despre cartile pe teme de cariera.

Candidatii si angajati, incurajati sa citeasca

Specialistii in recrutare si resurse umane cred ca aceste lecturi i-ar putea ajuta pe candidati in demersurile privind cariera. “Daca ar citi fiecare dintre candidati macar cateva dintre aceste carti, viata noastra ar fi mult mai usoara. Ne-ar fi mai usor sa lucram cu oameni care stiu ce vor de la viata si meseria lor, care stiu ce inseamna si al carierei, pe astfel de candidati i-as putea vinde mai usor”, este de parere George Negoi, consultant.

De aceeasi parere sunt si unii manageri, care chiar achizitioneaza astfel de titluri in bibliotecile companiilor. “Noi nu avem o biblioteca propriu-zisa, ar fi prea mult sa folosim acest termen, insa la la secretariat exista un dulap cu cateva carti despre time-management, despre auto-organizare, despre cum sa treci peste perioade de criza, care stau la dispozitia angajatilor nostri cand vor sa consulte o parere de acest gen. Iar cand vin la mine sau la sefii de departament cu propuneri de acest fel, de a cumpara carti care cred ca i-ar ajuta in cariera, de cele mai multe ori le achizitionam, ii incurajam in acest sens pentru ca ne dorim sa fie mai puternici. Cu ei mai buni, si firma va fi mai puternica”, crede Marian Botez, manager intr-o firma de import - export.

Nu exista o reteta pentru a construi o cariera perfecta, nici o anumita carte care sa vanda reteta succesului. Insa dupa cum spune si George Negoi “o lista de carti citite te ajuta sa iti ajuti noi perspective, sa afli lucruri noi despre ceilalti pe care sa le poti aplica mai apoi la tine, asa ca, de ce nu? Sa stii sa iti organizezi timpul sau sa faci fata unei crize la birou, nu cred ca este ceva ce sa strice cuiva”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea