Cariera

#indemnizatie pentru cresterea copiilor #bani #nastere #mama #parinti #tripleti #gemeni

Banii din indemnizatiile pentru gemeni si tripleti intarzie

Familiile care au gemeni sau tripleti isi vor primi cu intarziere banii pentru indemnizatiile marite pentru cresterea copiilor . Aceasta intarziere se datoreaza modificarii normelor legii pentru acordarea acestor indemnizatii, care a determinat mai multi parinti sa dea statul in judecata.

Reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale spun ca parintii care au gemeni sau tripleti vor primi zilele urmatoare banii iar intarzierea, datorata modificarilor aduse legii privind acordarea indemnizatiei, nu va afecta si sumele pe care le vor primi parintii. “Normele metodologice ale legii 239/2009, privind majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu suma de 600 de lei pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple, au intarziat cateva zile. Aprobarea acestor norme nu a tinut numai de Ministerul Muncii. Ministerul Finantelor a rectificat cateva norme si de aia aprobarea acestora a intarziat”, a declarat pentru Gandul Mariana Nedelcu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Modificarea normelor legii au determinat mai multi parinti de gemeni si tripleti sa dea in judecata statul pentru a-si primi drepturile pentru cel de-al doilea sau al treilea copil pe care il au.

Potrivit Gandul, cele 20 de familii care au apelat la acest demers sustin ca in cazul gemenilor sau al tripletilor, cheltuielile cu ingrijirea copiilor cresc direct proportional si nu ajung banii destinati unui singur copil pentru ingrijirea normala a doi sau trei copiii. Astfel ca ei cer, in instanta, sa li se plateasca indemnizatiile pentru toti copiii, in conditiile in care legea exista, dar nu are norme metodologice de aplicare.

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Brasov a spus ca atata timp cat nu sunt elaborate normele metodologice de aplicare a legii, aceste cazuri nu primesc bani in plus decat daca parintii castiga acest lucru in instanta.

Potrivit legii adoptate in acest an, mamele care nasc gemeni sau tripleti trebuie sa primeasca in plus cate 600 de lei pe luna pentru fiecare copil,  incepand cu al doilea provenit dintr-o astfel de nastere. Legea adoptata de Parlament nu are insa norme metodologice de aplicare.

De la 1 ianuarie 2009, toate mamele care sunt in concediu de maternitate primesc o indemnizatie de crestere a copilului in primii doi ani de viata, respectiv trei ani pentru copiii cu handicap, de 85% din veniturile pe care le-au realizat in ultimile 12 luni, dar nu mai mica de 600 de lei si nu mai mare de 4.000 de lei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea