Cariera

#companii #firme #somaj #disponibilizari #criza

Angajatii romani din marile companii internationale, afectati de criza si disponibilizari

Criza financiara mondiala isi face simtita prezenta din ce in ce mai mult. Dupa ce a lovit mai intai usor in marile companii din Statele Unite, efectele ei sunt din ce in ce mai vizibile si la nivel mondial, inclusiv in tara noastra. Astfel ca stirile referitoare la concedieri in Statele Unite, Marea Britanie sau tarile nordice se traduc in ingrijorari si in tara noastra.

Ultimele luni au abundat in stiri referitoare la criza financiara mondiala si concedieri. Criza a lovit treptat, mai intai in firmele din Statele Unite, apoi din Europa. Zvonul privind amplificarea problemelor financiare si economice s-au extins in intreaga lume, ajungand insa ca dupa cateva luni sa fie o certitudine grava in intreaga lume.

Marile companii din intreaga lume sunt afectate de criza financiara

Mari companii internationale, extinse in intreaga lume, anunta concedieri de angajati, de la cateva sute pana la cateva mii. De exemplu, Reader’s Digest le-a dat salariatilor vestea proasta ca aproape 500 dintre ei vor parasi editura in urmatoarea perioada. Decizia de a renunta la 8% din personal a fost motivata prin necesitatea adoptarii unor masuri de prevenire a efectelor negative ale crizei financiare, masuri care au fost adoptate peste tot in mass-media americana, ca urmare a scaderii veniturilor. In plus, Reader's Digest, o editura care are sedii in intreaga lume, a luat decizia de a forta o parte dintre cei sase mii de angajati sa intre in concediu fara plata.

O alta companie care se intinde in intreaga lume care a anuntat disponibilizari este grupul bancar si de asigurari ING. Conducerea grupului a dat publicitatii intentia de a concedia 7.000 de angajati din filialele din intreaga lume, integrand decizia in planul de austeritate ce vizeaza diminuarea costurilor companiei, care a incheiat anul 2008 cu pierderi de aproximativ un miliard de euro.

Angajatii romani, printre cei afectati

Printre angajatii afectati s-ar putea numara si cei din filialele din Romania, desi in tara noastra grupul olandez este in topul celor mai cautate banci si firme de asigurari. Ingrijorati sunt si angajatii romani ai altei companii internationale, respectiv Microsoft. Compania americana a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa concedieze cinci mii de angajati, dupa ce rezultatele pe anul trecut au fost mai slabe decat asteptarile, iar previziunile pentru perioada urmatoare sunt de asemenea mai putin incurajatoare, pe fondul crizei.

In ce-i priveste pe romanii de la Microsoft, acestia ar putea fi printre primii concediati, dupa ce un senator american a cerut conducerii companiei ca primii la serviciile carora se va renunta sa fie strainii care au viza de munca si nu la americani. Binecunoscuta firma americana are in echipa sa peste 300 de cetateni de origine romana, conform declaratiilor fostului ambasadorului american la Bucuresti, Nicolas Taubman. In plus, este una dintre companiile cu cei mai multi angajati straini cu vize temporare, acordate in cadrul unui program ce le permite societatilor si universitatilor americane sa angajeze persoane din alte tari, intr-o categorie considerata de Guvern drept "loc de munca specializat". Angajatii straini ar putea primi recompense banesti, insa deciziile cu privire la soarta lor nu au fost definitivate deocamdata.

Aceeasi soarta ar putea-o avea si romanii care activeaza in cadrul IBM, firma care intentioneaza disponibilizarea a peste 2800 de salariati, ca parte a unui plan de restructurari datorat problemelor financiare. Probleme financiare are si grupul electronic Philips, care va da afara 6.000 de oameni in toata lumea, in urma pierderilor cauzate de criza.

Zvonuri ingrijoratoare vin si din randul companiilor care au deschise in tara noastra fabrici sau sectii de lucru. Firme precum Arcellor Mittal, Ford, Nokia, Renault au facut publice deja planurile de disponibilizare a personalului din punctele de lucru din tara noastra. Unii salariati, cum ar fi de exemplu cei ai Uzinelor Dacia Renault, sunt de mai bine de o luna de zile in somaj tehnic, altii, precum cei ai combinatelor Arcellor Mittal au de ales intre somaj tehnic sau plecare cu salarii compensatorii . Nu la fel de norocosi au fost angajatii Kraft Jacobs Suchard, care se vad trimisi acasa, dupa ce firma a decis sa isi inchida fabrica de la Brasov. Aceeasi situatie o vor avea si cei 200 de muncitori din unitatea de lucru a companiei finlandeze Elcoteq care a anuntat inchiderea unitatii de producere de echipamente electronice pe care o detine in Zona Industriala Nord-Vest din Arad.

Somajul se extinde rapid si afecteaza piata mondiala a muncii

Organizatia pentru Cooperate si Dezvoltare Economica (OCDE) si Organizatia Internationala a Muncii (OIM) au anuntat la inceputul acestei saptamani ca estimeaza o crestere a numarului somerilor cu pana la 20-25 milioane de persoane in toata lumea, pana in 2010, atingand un record de 210 milioane someri la sfarsitul lui 2009. Desi somajul continua sa creasca la nivel mondial, din cauza crizei financiare, tarile cu o forta de munca flexibila sunt si vor continua sa fie cele mai afectate, in contextul in care fenomenul creaza inegalitati intre salariatii tineri si cei varstnici, precum si intre imigranti si angajatii temporari, conform AFP.

Conform rapoartelor alcatuite de cele doua institutii Bancile, sectorul constructiilor, piata auto, a otelului si telecomunicatiilor au intreprins reduceri masive de personal. Iar criza nu se va opri aici. "Prin amploare, cresterea somajului va afecta tot globul. Dar cei mai vulnerabili, tinerii si cei necalificati, vor intampina dificultati in gasirea unui loc de munca decent, dupa incheierea crizei", a declarat pentru AFP Raymond Torres, directorul Institutului de studii sociale din cadrul OIM.

Aceleasi rapoarte arata ca in Marea Britanie, dar si in tarile nordice tinerii sunt printre cei mai afectati de somaj, in timp ce in Spania, numarul somerilor a a crescut datorita disponibilizarilor angajatilor din sectorul constructiilor si a imigrantilor cu pregatire slaba. Nici Asia nu sta mai bine la acest capitol: in China, aproximativ sase milioane de persoane s-au intors in provincie dupa ce si-au pierdut locul de munca din oras iar in Japonia o treime dintre angajati sunt temporari.

In Statele Unite, in decembrie 2008, rata somajului a ajuns la 7,2%, cea mai mare din ultimii 15 ani, peste 2,6 milioane de persoane ramanand fara loc de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea