Cariera

#angajator #angajat #tichete de vacanta

Angajatii ar putea merge in vacanta de Paste cu tichete de vacanta de la angajator

Tichetele de vacanta intra in randul metodelor legale de non-financiara a angajatilor. Astfel, angajatorii care vor dori sa aplice aceste masuri in interiorul organizatiilor lor, vor putea face acest lucru, chiar cu ajutor din partea statului.

Tichetele de vacanta care vor putea fi oferite angajatilor devin o masura aplicabila in curand si pentru salariatii romani. Ministrul Turismului , Elena Udrea, a anuntat ca dupa urmatoarele doua saptamani in care vor fi aprobate normele de aplicare pentru o hotarare de Guvern, aceste tichete vor deveni “functionale”.

Conform declaratiilor oficiale aceste tichete ar putea intra in circuit odata cu vacanta de Paste . Valoarea acestora ar urma sa fie in limita a sase salarii minime brute pe economie si nu vor putea fi folosite decat de catre cei care au numele inscris pe ele, masura urmand sa vina in sprijinul activitatii din turism, dar si a firmelor care ar urma sa aplice aceasta solutie pentru a-si motiva proprii angajati.

Angajatorul poate acorda tichete daca are angajati cu contracte individuale de munca si nu are pierderi

Pentru a putea acorda aceste tichete de vacanta angajatorii de stat si cei din domeniul privat ar trebui sa indeplineasca conditia de a nu inregistra pierderi. Cu aceste vouchere angajatii ar urma sa-si plateasca vacantele la hoteluri si pensiuni, patronii acestor unitati turistice fiind obligati sa emita facturi turistilor care vor veni cu asemenea tichete.

Conform “Banii nostri” din declaratia ministrului, reiese si faptul ca actul normativ a fost elaborat mai ales pentru bugetari, tichetele urmand sa inlocuiasca primele de vacanta. In plus, conform precizarilor oficialului rezulta si faptul ca agentii economici privati care nu au angajati cu contract individual de munca , nu vor avea acces la tichete.

Pro si contra tichetelor de vacanta

In randul angajatorilor parerile sunt impartite, majoritatea evitatand insa sa se pronunte cu privire la metoda pe care o vor adopta, cel putin pana la stabilirea tuturor normelor de aplicare. “Cred ca firma pe care o reprezint ar putea acorda aceste tichete, managerul nostru parea chiar interesat de aceasta masura de motivare a angajatilor, insa asteptam sa vedem toate detaliile”, a declarat Sonia Rus, director adjunct al unei firme de textile din Iasi.

Si opiniile angajatilor sunt impartite. Unii considera ca aceste tichete le-ar putea aduce constrangeri din partea angajatorului. “Daca tichetele de vacanta vor fi acordate ca anumite tichete cadou de care am mai beneficiat unii dintre noi, atunci nu ma intereseaza. Nu as putea suporta ideea ca trebuie sa merg in vacanta intr-un anume loc, doar pentru ca exista tichetele acelea. Vacanta mi-o petrec unde vreau eu, nu unde vrea seful”, considera Marian Velea, programator.

Altii cred insa ca aceasta masura va avea efecte pozitive. "Ideea vacantelor platite de angajator ar putea fi o idee foarte buna daca ma gandesc la faptul ca nu prea resusesc sa pun bani deoparte pentru concediu iar atunci cand plec, dupa aceea vreo doua luni fac foamea. Singurul lucru pe care l-as vrea, daca ar fi sa beneficiez de aceasta masura, ar fi sa imi pot alege eu durata si locul unde sa merg in concediu, nu sa-mi fie impuse de companie", ne-a spus Amalia Miron, business assistant in Bucuresti.

Tichetele, metoda de motivare

Varianta acordarii tichetelor de vacanta ar putea fi si o foarte buna metoda de motivare non-financiara a angajatilor, mai ales in conditii de criza financiara. Motivarea non-financiara ar putea deveni, mai ales in contextul economic actual “un instrument de business eficient in actualul context economic”, dupa cum considerau specialistii firmei Roddia.

“Urmatoarea perioada va fi una mai dificila, iar oamenii vor fi cei care vor putea face diferenta. Problemele financiare vor atrage restrictii bugetare, insa investind in motivarea partenerilor, a clientilor si/sau a angajatilor, companiile vor avea de castigat, pentru ca prin motivare se reuseste pastrarea oamenilor de valoare”, declara la sfarsitul anului trecut Mihai Prisecaru, director general al Roddia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea