Cariera

#loc de munca #job #interviu #angajare #angajator

7 tipuri de intervievatori

Te-ai imbracat la patru ace si te-ai pregatit temeinic pentru interviu. Desi nu poti sti exact ce te asteapta, ce fel de persoana vei intalni sau cum va decurge interviul, exista cateva tipuri de intervievatori la care te poti adapta la fata locului.

 

1 Cel mai bun prieten

 

La ce sa te astepti

 

Intervievatorul este un om prietenos, care te intampina inca de la intrare cu o strangere de mana generoasa si cu un zambet larg. Desi la inceput esti bucuros pentru ca ai in fata ta o persoana atat de prietenoasa, la un moment dat conversatia se indreapta catre o zona mult prea personala. Interviul nu mai are un ton formal, ci pare mai mult o discutie intre doi amici.

 

Ce sa faci

 

Profita de aceasta oportunitate pentru a arata ca si tu esti o persoana deschisa si amabila. Din comportamentul angajatorului este evident faptul ca acesta nu isi doreste o persoana prea rigida, iar mediul de lucru nu se bazeaza neaparat pe formalitatea conversatiilor si a atmosferei, ci pe eficienta angajatilor. Arata-i intervievatorului ca esti o persoana relaxata, insa mentine o atitudine profesionista; mai ales, nu te lasa inselat de atitudinea acestuia, pentru ca la urma urmei te afli la un interviu; de aceea, oricat de prietenos ar fi tonul discutiei, nu oferi detalii picante din viata ta personala.

 

2 Interogatorul

 

La ce sa te astepti

 

Intervievatorul nu are de gand sa poarte o conversatie cu tine: te va bombarda cu intrebari . Acesta si-a pregatit din timp o lista cu intrebari la care asteapta raspunsrui satisfacatoare. Nu te astepta sa primesti feedback sau incurajari. Tot ceea ce vei primi vor fi intrebari dupa intrebari.

 

Ce sa faci

 

Vei avea mai mereu o atitudine defensiva, insa nu trebuie sa permiti acestui lucru sa iti stapaneasca starea de spirit. Nu incerca sa citesti reactiile intervievatorului sau sa iti formulezi raspunsurile astfel incat sa obtii un feedback de la acesta. Concentreaza-te pe raspunsurile pe care le dai. Pastreaza-ti calmul, pentru ca intervievatorul va aprecia modul in care te controlezi in situatii tensionate.

 

3 Cel care este foarte ocupat

 

La ce sa te astepti

 

Intervievatorul de genul acesta este foarte ocupat, asa ca sa nu te miri daca, in timpul interviului, raspunde la telefon sau isi verifica e-mailurile. Unele persoane sunt nevoite sa isi strecoare in program si intervievarea candidatilor pentru un anumit job, asa ca nu lua ca pe o jignire atitudinea acestuia.

 

Ce sa faci

 

Raspunde-i la toate intrebarile si fii prietenos. Este foarte posibil ca angajatorul sa fi ales deja pe cineva pentru jobul respectiv, iar restul interviurilor sa fie formale. Pastreaza o atitudine profesionista si incearca sa ii captezi atentia intervievatorului prin raspunsurile tale.

 

4 Cel care urmeaza toate regulile

 

La ce sa te astepti

 

Acest intervievator urmareste procedura selectarii candidatilor urmarind toate regulile pe care le impune o astfel de intalnire: nu vei scapa de intrebari plictisitoare sau de atitudinea formala, asistand astfel la un interviu traditional.

 

Ce sa faci

 

"Joaca" dupa regulile intervievatorului, respectand regulile nescrise. Imbraca-te la patru ace, ofera o strangere de mana perfecta, pregateste-ti dinainte raspunsuri la intrebari clasice gen "care este cea mai mare slabiciune a ta", "unde te vezi peste 5 ani" etc.

 

5 Glumetul

 

La ce sa te astepti

 

Intervievatorului de tipul acesta ii place sa faca o gluma din orice; are umor si stie cum sa se foloseasca de intrebari sau de raspunsurile tale pentru a face comentarii haioase; atentie insa, va profita de slabiciunile tale pentru a-ti adresa comentarii sarcastice. Desi acest gen de intervievator stie sa destinda atmosfera, iti va fi destul de greu sa iti dai seama cand anume a inceput interviul

 

Ce sa faci

 

Incearca sa intri in ritmul acestuia. Arata-i ca ai personalitate si esti o persoana inteligenta, oferindu-i raspunsuri pe masura la glumele sau replicile sale. CV-ul tau te-a adus la interviu, dovedind ca ai studiile si experienta necesara pentru a obtine jobul respectiv; la interviu trebuie sa demonstrezi ca te poti incadra in grup.

 

6 Ciudatul

 

La ce sa te astepti

 

Pregateste-te pentru a purta o conversatie cu un om care se poarta relativ ciudat. Este posibil ca din senin, acesta sa iti adreseze intrebari care nu au nicio legatura cu subiectul sau cu jobul tau.

 

Ce sa faci

 

Daca nu te deranjeaza prea tare acest tip de comportament, incearca sa raspunzi senin la intrebari. Nu iti distrage atentia incercand sa iti dai seama care este logica intervievatorului, pentru ca iti vei pierde concentrarea.

 

7 Intervievatorul impersonal

 

La ce sa te astepti

 

Acest gen de intervievator nu va schita niciun gest pe toata durata interviului. Figura sa va ramane inexpresiva, asa ca nu iti vei da seama daca il impresionezi cu raspunsurile tale sau dimpotriva, daca interviul nu merge prea bine.

 

Ce sa faci

 

Nu incerca sa "spargi" acest gen de comportament. Cu cat vei incerca mai mult sa gasesti indicii care sa iti arate ca interviul merge bine, cu atat te vei deprima si mai mult. Nu ai nicio sansa sa "citesti" acest angajator impersonal. Nu te gandi ca ai dat-o in bara. Incearca sa nu te lasi influentat de atitudinea angajatorului si sa oferi cele mai bune raspunsuri la intrebarile acestuia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea