Cariera

#eliberare stres # locul de munca #factori de stres #serviciu #stres

6 trucuri de la psihologi pentru a te elibera de stres cand esti la serviciu

Oricat de mult ti-ar placea ceea ce faci si cat de usor poate parea un anumit job, nu exista oameni care sa nu se streseze la locul de munca. Fie ca este vorba despre un deadline care se apropie, sau de un nou proiect la care lucrezi, fie ca ai un job care nu-ti place sau colectivul nu este unul pe gustul tau, factorii stresanti isi fac intotdeauna prezenta.

Stresul este reactia noastra mentala, emotionala si fiziologica la presiunile de zi cu zi, reactie care vine atat din afara noastra, cat si din interiorul nostru. Oricata placere ne-ar oferi ceea ce facem, orice activitate poate aduce elemente de stres atunci cand lucrurile sunt duse la extrem.

De ce ne stresam la serviciu?

Sursele de stres legat de serviciu sunt de obicei: salariile mici, lipsa suportului social, lipsa controlului asupra decizilor pe care trebuie sa le ia persoana in postul detinut (conflictul de rol), expectante neclare ale performantei din partea angajatorului sau a angajatului, sanse mici de evolutie sau avansare, supraincarcare cu sarcini, sarcini insuficient de provocatoare sau de captivante, continuarea muncii concrete sau mentinerea unei preocupari mentale legate de serviciu si acasa, dupa terminarea programului de lucru.

"In prezent, stresul este privit din doua mari perspective: Eustres ("stresul pozitiv"), care apare atunci cand este determinata incordarea si mobilizarea organismului pentru a trece la actiune si disstres ("stresul negativ"), care poate induce stari patologice, epuizare, anxietate, depresie, sindromul burnout, probleme de concentrare, motivatie, probleme familiale si de cuplu etc. Din pacate, nu putem evita intotdeauna situatiile tensionate care apar la serviciu, de aceea, tine de noi sa gasim variante de gestionare a stresului, deoarece sanatatea noastra fizica si mentala depind de capacitatea noastra de a face fata situatiilor presante, tensionante", explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Iata care sunt cele sase lucruri pe care le poti face pentru a scapa de stres in timpul serviciului:

1. Ia o pauza de lucru

Corpul uman nu este programat sa stea prea mult timp intr-un singur loc (astfel se explica durerile musculare si de spate care apar la persoanele ce desfasoara o activitate sedentara). "Dupa fiecare ora de munca incearca sa te opresti 5 minute si sa iesi din birou, sa bei apa, sa te plimbi prin birou, sa iesi pe terasa, sa discuti un coleg, sa stai 5-10 minute in fata unei ferestre deschise, respira adanc de cateva ori, indreapta-ti atentia asupra eliberarii tensiunii si a calmarii batailor inimii, iesi pur si simplu din incaperea in care lucrezi pentru cateva clipe si priveste pe fereastra sau gandeste-te la un lucru frumos, linistitor sau haios. Scopul este sa te deconectezi si sa iti relaxezi mintea, astfel incat sa poti preveni orice posibila stare de anxietate sau neplacere fiziologica. in pauza de pranz, ridica-te de la birou si mananca in alta parte, in special evita sa lucrezi in timp ce mananci. Evita preparatele si gustarile nesanatoase", ne sfatuieste psihologul Laura Maria Cojocaru.

2. Ia o pauza de atitudine

Treizeci de secunde sunt suficiente pentru ca ritmul alert al inimii sa se linisteasca, de aceea este recomandata angajarea inimii si a mintii intr-o directie pozitiva, relaxanta. "Vizualizeaza cu ochii mintii orice ar putea declansa sentimente pozitive, imaginea familiei, a copilului, a partenerului de viata, a animalelor de companie, un tablou relaxant, un peisaj de vis, o imagine placuta din vacanta, culori, imagini, sunete, senzatii tactile placute. Bea un ceai relaxant, asculta o melodie de relaxare, aprinde un betisor parfumat, pune-ti pe birou o vaza cu flori. Priveste in jur cateva clipe, dandu-ti voie sa te bucuri de forma si culorile florilor, de ciripitul pasarilor, de frumusetea unui copac, de razele soarelui sau de prospetimea ploii etc. Schimba modul de respiratie (exista o legatura directa intre starea noastra emotionala si felul in care respiram). Respiratia unei persoane calme este profunda, lenta si controlata, preferabil cu atentia centrata abdominal. Respira astfel de cel putin 5 ori. Ofera-ti un mic automasaj in zona cefei, a capului, umerilor si bratelor", explica psihologul.

3. Gestioneaza-ti mai bine timpul

Opreste-te din multi-tasking, care presupune de fapt "multi-gandit", analizeaza care sunt prioritatile, ia-le pe rand si mentine-ti atentia pe o singura activitate pana este finalizata.

4. Fa-ti prieteni la locul de munca

In felul acesta vei avea in jurul tau persoane cu care poti discuta atunci cand ai nevoie de o pauza sau cand ai nevoie sa iei o decizie mai dificila.

5. Pastreaza o atitudine pozitiva fata de locul de munca

"Reaminteste-ti aspectele care iti plac in activitatea ta, motivatiile pentru care ai ales-o, beneficiile pe care le obtii facand ceea ce faci. Premiaza-te la finalul indeplinirii unei sarcini sau la atingerea unui obiectiv cu un moment de relaxare, un gand bun, o gluma, sau orice altceva iti aduce placere", explica specialistul.

6. Creeaza un plan de gestionare a factorilor stresori

Ofera sefului tau sau tie (daca esti propriul tau sef) un plan de gestionare a factorilor stresori identificati, menit sa te ajute sa performezi mai bine. "Acest plan este bine sa includa dezvoltarea unor abilitati de management al timpului, clarificarea sarcinilor, primirea resurselor sau a suportului necesar de la colegi, adaugarea unor sarcini mai provocatoare, modificarea spatiului de lucru pentru a fi mai confortabil, oferirea unor resurse de relaxare din partea companiei", conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea